В Източен Тимор, млада република в Южна Азия, биоразнообразието процъфтява

...
В Източен Тимор, млада република в Южна Азия, биоразнообразието процъфтява
Коментари Харесай

Бижутата на морето: Процъфтящите коралови рифове на Източен Тимор

В Източен Тимор , млада република в Южна Азия, биоразнообразието процъфтява на фона на климатичните промени, които заплашват от изгубване кораловите рифове по света. На 36 километра от столицата на Източен Тимор - Дили , се намира островът Атауро, около който се подвизава неповторима и чиста морска екосистема, споделя Voice of America (VOA).

През 2016 година, научно проучване, направено от специалисти от американската неправителствена организация Conservation International, открива, че кораловите рифове на Атауро имат най-високо приблизително равнище на биоразнобразието на типове рифови риби.

Кораловите рифове се намират най-вече в тропически региони покрай Екватора поради по-топлата температура на водата. Кораловият триъгълник на брега на Източен Тимор е извънреден образец за леговище на над 2000 типа рифови риби, което е 75% от международната популация на кораловите типове и шест от седем типа морски костенурки.

Като кръстопът за миграцията на сините китове и честа появи на делфини, морски крави и манти , то е известна туристическа дестинация.

Дади Мартинс в никакъв случай не е посещавал океана допреди седем години. Всичко се трансформира, когато стартира да се учи на професионално гмуркане, откъдето се въодушевява да стартира подводно кино, с което да увеличи осведомеността на младежите в Източен Тимор.

Океанът покрива повече от 70% от земната повърхност, а кораловите рифове са натурален хабитат за повече от 25% от морските организми на планетата.

По света, увеличаващата се температура на морската вода избелва коралите, което заплашва тяхното оцеляване. Този развой е породен от вредители като по-високи температура на водата, както и подкисляване . Само че Източен Тимор е безвредно леговище за кораловите рифове. В Атара не е имало нито един огромен случай на избелване на риф, отбелязва Voice of America (VOA).

Тайната в разцъфтяващите корали в Атауро се крие в неповторимата локация. Благодарение на теченията на Индонезийския архипелаг се контролират температурите и основават здравословна морска среда. Изумени от този естествен феномен, учените изследват Тиморските корали в събиране на данни, които биха помогнали с коралите по света.

С стеснен туризъм и малко благоприятни условия за развиване, Източен Тимор се трансформира в натурален резерват и дом за кораловите рифове.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР