В Иран, на около 70 километра от град Сакез, има

...
В Иран, на около 70 километра от град Сакез, има
Коментари Харесай

Археолози откриха къщата на Херкулес в иранските планини

В Иран, на към 70 километра от град Сакез, има пещери Карафту. Издълбани от композиция от естествени сили и човешки ръце в продължение на хиляди години, тези пещери могат да се похвалят с богата история и удивителна връзка с Древна Гърция, пише GreekReporter.

Една от тези пещери, наречена " Къщата на Херкулес ", пази специфична загадка - древногръцки надпис на входа на стая на третия етаж. Откритието хвърля светлина върху връзките на района с империята на Селевкидите, елинистическа страна, съществувала от 312 година пр.н.е. д. до 63 пр.н.е д., учреден от Селевк I Никатор, военачалник на армията на Александър Велики.

Империята на Селевкидите, зародила от разделянето на голямата империя на Александър след гибелта му, е известна със своята приемливост към другите култури и религии. Гръцкият език и традиции обаче преобладаваха. Пещерите Карафту, ситуирани в провинция Кюрдистан, евентуално са служили като лагер или гарнизон на селевкидските воини, както е видно от археологически находки.



Местоположението на откритата пещера

Археолозите са разкрили следи от човешко обитаване в тези пещери от епохи. Стратегическото местонахождение на мястото по продължение на фамозния Път на коприната, свързващ Европа с Китай, го прави значимо в древността.

Мистерията на пещерите Карафт е добавена от изненадващо изобретение при започване на 19 век. Европейски откриватели са разкрили добре непокътнат гръцки надпис в една от пещерите, който гласи " Тук е домът на Херкулес. Който влезе в тази пещера, ще бъде в сигурност ".

В допълнение към историческото си значение, пещерите оферират необикновено преживяване на посетителите, предлагайки спиращи дъха гледки към планинския пейзаж на Западна Азия. Пещерният комплекс, формиран в солидно варовиково разобличаване преди милиони години, по-късно е уголемен от антични поданици, които са издълбали проходи, трансформирайки го в малко населено място.



Снимка от https://ifpnews.com/

Археолозите са разкрили в пещерите керамика и предмети от разнообразни исторически интервали. Тази неповторима композиция от естествена хубост и исторически артефакти прави пещерите Карафта известна туристическа атракция, привличаща хиляди гости всяка година.

Тези пещери описват историята на пресичането на антични цивилизации, където суровите скали на Иран са очевидци на доближаването на гръцката и локалната култури. Надписът в чест на Херкулес е доказателство за мощна връзка сред тези далечни светове. Пещерите Карафту освен служат като историческо място, само че също по този начин дават взор към разнообразния гоблен на човешката история, разгръщащ се в това отдалечено кътче на света.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР