В граничния американски град Ел Пасо напоследък идват толкова много

...
В граничния американски град Ел Пасо напоследък идват толкова много
Коментари Харесай

Бездомни, гладни и отчаяни - бежанците в Ел Пасо


В граничния американски град Ел Пасо в последно време идват толкоз доста бежанци, че им се постанова да спят на улицата. Защо е този напор тъкмо в този момент и дали бежанците могат да се надяват да останат?

Хосе Луис е съумял да придвижи през границата в единствено няколко свои движимости. Той отхвърля да назове истинското си име, но с подготвеност споделя за пътуването си от родната Венецуела през Чили, Еквадор, Колумбия, Коста Рика, Никарагуа, Панама и Мексико, преди най-после - четири години по-късно - да стигне до Съединени американски щати. Повечето бежанци, с  които се е напълнил град Ел Пасо, са от Венецуела като Хосе Луис. Но има и хора от Гватемала, Никарагуа и даже от Украйна.

Вълна от нови мигранти

През последните няколко дни притокът на мигранти през южната граница на Съединени американски щати стана особено натоварен. И защото бежанските центрове към този момент са претъпкани и се постанова хората да спят по улиците, през уикенда кметът на Ел Пасо разгласи изключително състояние.

Фактът, че сега толкоз доста хора пресичат границата, е обвързван с така наречен Разпоредба 42, въведена преди време от Доналд Тръмп. Тя разрешава на американските управляващи бързо да връщат мигрантите назад в Мексико, базирайки се на пандемията, и трябваше да бъде анулирана в средата на декември - точно това докара до настоящия бежански напор.
Редакцията предлага
Върховният съд обаче блокира анулацията по искане на някои ръководени от републиканците щати и към този момент резервира наредбата в действие до Коледа. Властите в Ел Пасо чакат по-късно да идват по 6000 души на ден.

Хората бягат от обезсърчение

" Нямах нищо ", споделя Хосе Луис, спомняйки си за дългото пътешестване. Той споделя по какъв начин са го ограбили по пътя, по какъв начин не е имал към кого да се обърне и се е страхувал, че ще умре. Той не е единственият -. Мотивира ги вярата за по-добър живот за тях и фамилиите им вкъщи.

Мария е на 17 години. И нейното същинското име е друго. Тя взема решение да напусне Венецуела дружно с другарка и нейното семейство., споделя тя. Мария и приятелката ѝ седят на улицата върху черни найлонови чували, в които са прибрали облеклата, които към момента имат, и се увиват с одеяла.

Животът на бежанец в Съединени американски щати, споделя Хосе Луис, е нещо, което той постоянно би предпочел пред родната си страна.

Местните поданици оказват помощ колкото могат

Отвреме в точния момент колите, които минават по улицата, стопират и локалните поданици раздават обувки, играчки за децата, топли якета, одеяла за през нощта на хората. Пасторът Рафаел Гарсия също оказва помощ на хората както може. Топла храна, санитарни пространства, места за спане за няколко души - той се пробва в църквата да направи това допустимо.

Хората от Ел Пасо оказват помощ на пресеклите границата

Но с идването на от ден на ден хора обстановката става все по-драматична. Пасторът е уверен, че САЩ могат да одобряват милиони хора, въпросът обаче е по какъв начин. " Отношението към хората тук е доста нечовешко. Ако не съумеят бързо да ги транспортират до други градове, ще се стигне до злополука ", предизвестява Гарсия.

Той счита, че Разпоредба 42 се употребява политически. " Това е опрощение да не се позволяват хора. "  Използването на пандемията като метод да се попречи на хората да търсят леговище е подозрително през цялото време, споделя той. Пасторът знае, че хората не биха подхванали такова рисково пътешестване с деца, в случай че отчаянието им не е голямо. Но той знае и, че неговата черква не може да помогне на всички.

Ето за какво хората разчитат на дарения и на помощта на локални организации като " Хората на Ел Пасо против глада ", които обикалят улиците и раздават хранаа. " Ние се грижим за хората независимо от това дали тъкмо пристигат, дали към този момент са тук по-дълго или просто минават през града ", казва Лони Валенсия от гражданската организация.

Може ли Разпоредба 42 да се промени?

Дебатът за Разпоредба 42 се трансформира в политическа битка за превъзходство сред демократи и републиканци. Засега не е ясно по какъв начин ще наподобява имиграционната политика след нейното приключване. Особено в един нов Конгрес и републиканско болшинство в Камарата на представителите ще бъде мъчно да се реализира съглашение.

Ел Пасо разгласи изключително състояние поради високия брой мигранти

Райън К. Бърг, анализатор за Латинска Америка в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, не чака имиграционната система на Съединени американски щати да се промени радикално: " Правителството работи по правна система, която не е обновявана от десетилетия, а пробойните в имиграционната система на Съединени американски щати са се трансформирали в политически инструмент и за двете партии ", споделя Бърг пред Дъждовни води.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР