В градините Кю в Лондон са разположени скулптури, много от

...
В градините Кю в Лондон са разположени скулптури, много от
Коментари Харесай

Изложба, посветена на природата: Скулптури от бронз и стомана красят градините Кю в Лондон

В градините Кю в Лондон са ситуирани статуи, доста от които са направени от неръждаема стомана. Някои от 17-те произведения са ситуирани на откритите тревни площи, други са заровени сред растенията в оранжериите. Те са дело на художника Марк Куин, който се въодушевява от научните проучвания в Кю.
Когато пристигнах тук, разбрах, че има стотици учени и градинари. Помислих си, че мога да направя цяла галерия. Работихме дружно с екипа да я създадем. Скулптурата, до която стоим в този момент, е от хербарийна проба, а това са статуи на растения, които са били употребявани за основаване на антиракови медикаменти.
Марк Куин, художник

Куин твърди, че е редно творбите да бъдат изложени на място, което го е въодушевило. Поставянето на всички на повърхност от 132 хектара не е било по никакъв начин елементарно.
Те са колосални. Бяха ни нужни повече от два месеца, с цел да ги сложим.
Пол Дентън, началник на отдел " Посетители и изложения " в Ботанически градини Кю

В Кю се надяват новата галерия да притегли повече гости, само че също и да подтикне към размисъл за по-широкото значение на растенията. Някои статуи са основани въз основата на медикаменти за рак. Те въплъщават зависимостта на хората от природата.

„ Скулптурите са добър образец, който демонстрира по какъв начин сходни познания могат да оказват помощ на учените да намерят по-устойчиви способи за добиване на медикаменти от природата “, споделя доктор Мелани-Джейн Хауес – биохимик в Кю.

Но деликатният баланс в природата се нарушава елементарно от активността на индивида. Изменението на климата, изсичането на горите и бурното развиване на градовете оказват все по-голям напън върху растенията. Възможно е да унищожим бъдещи източници на медикаменти, преди даже да сме разбрали, че съществуват.

„ Понастоящем знаем, че към 45% от цъфтящите растения са застрашени от изгубване, а това е безусловно належащо, с цел да запазим биоразнообразието “, споделя Хауес.

Изложбата " Светлина в живота " се открива на 4 май и продължава до 29 септември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР