В град Утрехт се строи първият в Нидерландия жилищен квартал

...
В град Утрехт се строи първият в Нидерландия жилищен квартал
Коментари Харесай

В Утрехт се строи "свободен от коли" квартал за 12 хил. жители

В град Утрехт се строи първият в Нидерландия жилищен квартал без коли. В него е планувано да живеят над 12 хиляди души, което ще го направи един от най-големите от този вид в света, споделя " Гардиън ".

Мястото, ситуирано на 24 хектара сред два канала в средата на града, е бизнес парк, само че очакванията са до 2024 година да ускори репутацията на Утрехт на европейска колоездачна столица.

В града през 1885 година е построена първата в Нидерландия велоалея.

Очаква се в Мерведе да има 6 хиляди жилища и да бъде обслужван от към 20 хиляди колелета.

" Трябва да е по-лесно да вземеш колело, в сравнение с да вземеш кола ", споделя архитектът на плана Марко Брьокман.

Строежът на първите домове се чака през 2022 година Две нови начални учебни заведения и здравни центрове, гимназия и състезателен център, магазини и офиси също ще бъдат построени на мястото, до което ще може да се стигне от останалата част на града, четвъртия по величина в Нидерландия, по велоалеи и с трамваи.

Само четири задънени улици с дължина 60 метра ще има до свободната от коли зона, с цел да разрешат " логистичен " достъп за задвижвани с бензин коли до покрайнините на квартала.

Подземни гаражи около " логистичните пътища " ще оферират 1800 паркоместа за тези, които не могат да се откажат от колите си, което значи една кола на всеки три семейства. Паркоместата ще могат да се употребяват против огромна такса. Покрай тях ще има 300 споделени автомобила за жителите.

За доставки и за изнасяне на отпадък от новите свободни от коли улици се чака да има дребни електрически коли, които да се движат от " логистичните пътища " до домовете и назад.

Мерведе, една трета от площта на който е благосъстоятелност на общината, а останалата е на частни притежатели, следва образеца на Вобан в Германия, дом на над 5 хиляди души. Жителите там би трябвало един път годишно да удостоверяват, че не имат кола или в противоположен случай да си купят място в многоетажен паркинг в края на квартала. Място в началото се даваше на всеки две семейства, само че все по-малко хора имат коли и доста места са празни.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР