В Европейския парламент в Страсбург днес се очертава ожесточен дебат

...
В Европейския парламент в Страсбург днес се очертава ожесточен дебат
Коментари Харесай

Европейският парламент ще води дебат срещу Виктор Орбан

В Европейския парламент в Страсбург през днешния ден се обрисува яростен спор сред евродепутатите и унгарския министър председател Виктор Орбан, който ще участва персонално. Европейските депутати ще разискват дали Европейски Съюз би трябвало да предприеме ограничения, с цел да предотврати " заплахата от тежко нарушаване на своите полезности " в Унгария.

Гласуването след дебата е планувано за на следващия ден по обяд и се чака гласовете да бъдат разграничени съвсем по равно.

Това е първият случай, при който Европарламентът се възползва от правото си на самодейност по тази тематика. Задействането на процедурата по член 7 се прави съгласно обвързващи правила: с изключение на елементарното болшинство от гласовете (376), резолюцията би трябвало да бъде подкрепена и от минимум две трети от подадените гласове.

Резултат, който е още по-труден за реализиране, тъй като главната политическа група в Европейския парламент е Европейската национална партия (ЕНП, с 218 евродепутати), в която влиза и партията на Виктор Орбан ФИДЕС (с 12 представители). ЕНП включва и обединения като Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, християнсоциалната партия на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и френската партия " Републиканците ".

Евродепутатите ще би трябвало да се произнесат по резолюция, изискваща от Съвета (страните членки) да " установи съществуването на явен риск Унгария да извърши тежко нарушаване на полезностите, на които се основава Европейски Съюз " в границите на член 7 от контракта на Европейски Съюз.

Парламентът е угрижен

Докладът на евродепутатката Джудит Сарджентини изброява " безпокойствата " на Екологичен потенциал, които се отнасят до " действието на конституционната и изборна системи ", " независимостта на правосъдната власт ", " корупцията и споровете на ползи ", и до разнообразни самостоятелни свободи, както и правата на бежанците.

" Винаги сме считали, че става дума за лов на вещици ", отговори представителят на унгарското държавно управление Золтан Ковач на конференция в Брюксел. В отговор на отчета на Сарджентини държавното управление разгласява онлайн " информативен документ " от над 100 страници.

Процедурата по член 7 се употребява извънредно рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 година против Полша по самодейност на Европейската комисия.

Досега европейската изпълнителна власт задейства против Унгария няколко наказателни процедури, с цел да покаже недоволството си: от неспазването на законодателството на Европейски Съюз във връзка с правото на леговище, от закона, който криминализира оказването на помощ на мигранти, от закона за финансиране на неправителствени организации и закона за висшето обучение.

Очаква се през днешния ден следобяд Виктор Орбан да вземе думата единствено веднъж, при започване на дебата, след докладчика, Съвета и Комисията.

С твърдата си линия против имиграцията, властническия жанр и антиевропейските позиции, Виктор Орбан е олицетворение на популистката вълна, която залива Европа. ЕНП е умерена дясна групировка, на която постоянно задават въпроси за двойнственото й отношение към ултраконсервативния водач.

" Големият въпрос е по какъв начин ще гласоподава ЕНП и изключително (председателят на парламентарната й група в ЕП) Манфред Вебер ", обобщава заместник-председателката на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Мария Жоао Родригес. Германският евродепутат от Християнсоциалния съюз (ХСС), баварските съдружници на Меркел, неотдавна разгласи упоритостите си да стане идващият президент на Европейската комисия.

Политически залог

В изявление за австрийския в. " Стандарт " Манфред Вебер увери, че ЕНП " не демонстрира специфична отзивчивост " към Виктор Орбан. " Ако Орбан покаже, че е подготвен на компромис и изясни по какъв начин желае да реши казуса, ние ще бъдем подготвени да го обсъдим ", изясни Вебер. ЕНП ще реши след дебата дали ще гласоподава като група, или ще остави избора на своите членове.

Политическият
залог на това гласоподаване на убягва на никого с приближаването на европейските избори. След среща с италианския вътрешен министър Матео Салвини в края на август Виктор Орбан дефинира френския президент Еманюел Макрон като собствен главен съперник в Европа. Макрон отвърна неотложно с уверението, че " няма да отстъпи в никакъв случай пред националистите и пред тези, които употребяват словото на омразата ".

Миналата седмица Макрон изиска от ЕНП " да обясни позициите си ". " Не можете по едно и също време да сте на страната на канцлерката Меркел и на премиера Орбан, това е несъмнено ", съобщи френският президент.

В другите политически групи мненията са по-ясно изказани. Поддръжниците на държавния суверенитет (Европейски консерватори и реформатори) и Европа на нациите и свободата (крайната десница) отхвърлят резолюцията. Групата на социалистите и демократите, Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), Зелените и Европейската обединена левица/Северна зелена левица (крайнолеви) я поддържат. /БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР