В едно малко кътче в квартал Орландовци“ сме събрали около

...
В едно малко кътче в квартал Орландовци“ сме събрали около
Коментари Харесай

Слав Петков: Спортът за хора с увреждания се доближава до елитния спорт на олимпийски принцип

В едно малко кътче в квартал " Орландовци “ сме събрали към 30 младежа с ментални увреждания, които развиват високи достижения в спорта. Това сподели президентът и създател на Българската федерация по приспособена физическа интензивност Слав Петков в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Заедно с Деси Петкова той основава Българска федерация по приспособена физическа интензивност през 2015 година " В началото федерацията се занимаваше с обикновени спортни действия, които не бяха ориентирани към насърчаване на високи спортни достижения. Децата от целевата група, с която започнахме да работим тогава, в този момент към този момент са младежи и огромна част от тях са с европейски и международни трофеи с помощта на усърдната работа на моя екип и родителите на децата “, описа Слав Петков.  

Техните ученици доближават до международните елитни групи за спорт за хора със Синдром на Даун, с аутизъм и детска церебрална парализа.  

" Спортът за хора с увреждания и високите достижения се приближават доста до елитния спорт на олимпийския принцип. За да могат да вземат участие на огромните надпревари, всички състезатели би трябвало да са покрили нужната квота и норматив, който е много висок и сложен “, акцентира Петков.  

ФАФА може да се похвали с достиженията на 16-годишния Александър Младенов, който през тази година стана европейски първенец на 100 метра безпрепятствено тичане в Италия. Според Слав Петков следващата година можем да чакаме и връх от младежа.  

Преди няколко седмици ФАФА прави дебют и в художествената гимнастика с две девойки със Синдром на Даун на Световно състезание в Южна Африка. Василена Богданова на 19 години взима сребърен орден на топка, а Диляна Попова на 26 има сребърен орден на бухалки.  

Слав Петков описа и за план " Малката къщурка “, който дава късмет на младежите да придобият и трудови привички. " Това беше една остаряла бирария, която реставрирахме, поизчистихме дружно с младежите и я превърнахме в една дребна сладкарничка. Сглобихме пейки от палета и стана доста уютно, прелестно място в една хубава градинка, която те поддържат. В нея нашите младежи се научиха да вършат кафе, да сервират, да вършат торта. Тази " Малка къщурка “ им даде късмет да се почувстват в действителност виновни, да се почувстват в работна среда и че в действителност някой им гласоподава доверие. Те обслужват хора от квартала, които са доста толерантни и се преценяват с техните потребности, и по този начин сътвориха доста нови другари. Сега те са съвсем младежи в норма “, описа още създателят на ФАФА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР