В духа на българската историческа памет се откроява фигурата на

...
В духа на българската историческа памет се откроява фигурата на
Коментари Харесай

Генерал Кирил Ботйов – братът на Христо Ботев: Заветът на един незабравим герой

В духа на българската историческа памет се откроява фигурата на военачалник Кирил Ботйов , по-малко прочут брат на един от най-великите български революционери, Христо Ботев. Неговият живот е удостоверение за непоколебимата религия в свободата и неизменимата обич към родината.

Още в младежките си години Кирил Ботйов се включва интензивно в битката за избавление на България .

„ На 20 години се включва в четата на брат си, макар нежеланието на майка им Иванка “, споделя пред „ Българска национална телевизия “ историкът Боян Ботйов, правнук на генерала . По време на тези години той и неговите съратници са изправени пред голям брой тествания, в това число плен и съд, като първичната присъда е гибел, само че по-късно е сменена с дълготраен затвор.

След освобождението си Кирил Ботйов обръща взор към образованието и кариерата .

„ Следва кавалерийско образование във Франция и военна школа в Белгия “ , споделя правнукът му. Връщайки се в България, той взе участие интензивно в Сръбско-българската война и продължава своя напредък в армията .

Животът му взема и персонален поврат, когато среща своята бъдеща брачна половинка Мари , която оставя благородническия си живот в Белгия, с цел да живее с него в София.

„ Било огромен потрес за нея “, споделя Боян Ботйов, отбелязвайки какъв брой друг е бил този нов свят за нея.

Животът на военачалник Кирил Ботйов е урок по респект и памет. Словата на историка Боян Ботйов резонират със силата на същинската лоялност :

„ Само народите, които пазят паметта за историята си, могат да се надяват на бъдеще. “

В днешно време, когато къщата на генерала на улица „ Шипка “ последователно избледнява в давност, е значимо да си напомним за тези, които са формирали нашето минало и ни учат на резистентност и храброст .

Чрез запазването на историята на военачалник Кирил Ботйов, ние освен отдаваме дължимото на предишното, само че и въодушевяваме бъдещите генерации да почитат тези, които са били в основата на нашата нация .

Сблъсък на империи: Токту и българското противодействие против византийското принуждение

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР