В доклада на комисията по отбрана се посочва, че Международният

...
В доклада на комисията по отбрана се посочва, че Международният
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене изменение в договора за изтреби...

В отчета на комисията по защита се показва, че Международният контракт за самолетите F-16 Block 70 и свързаната с тях поддръжка по изискванията на програмата за задгранични военни продажби на Съединени американски щати е признат от 44-ото Народно заседание на 26 юли 2019 година Законът за ратификация е обнародван в „ Държавен вестник ”. Изменение и допълнение № 2 към интернационалния контракт е направено съгласно условията на американското законодателство за военни продажби и отразява практиката за осъществяване на промени в интернационалните контракти, посочена в общоприетите условия на договорите, се споделя в отчета.

 

Сред по-съществените аргументи в отчета на комисията се акцентират поправяне на периоди за обезпечаване на съответните съставни елементи и/или артикули и потвърждаване на свързани с тях пояснителни бележки, зародили вследствие на предоставени контракти от Военновъздушните сили на Съединени американски щати на съответни снабдители, съобщи Българска телеграфна агенция.

 

Посоченият в документа график за доставка на самолетите е обновен, като се възнамерява доставките да започват в края на първото тримесечие на 2025 година и да завършат до края на 2025 година Изменение и допълнение № 2 на интернационалния контракт цели усъвършенстване на доставките от страна на Съединени американски щати и не понижава или стеснява в началото декларираните от българката страна условия за качества на оръжейната система F-16 Block 70. То не трансформира общата стойност на контракта.

В него се съдържа „ следена некласифицирана информация “ (Controlled Unclassified Information-CUI), която не би следвало да става обществено притежание по прилика с подписания главен контракт през 2019 година Това изключва и опцията за обнародването ѝ в „ Държавен вестник “, се показва в отчета на комисията. 

 

Във вторник служебният министър на защитата, след присъединяване в парламентарната отраслова комисия, че целият пакет от осем самолета F-16 Block 70 ще пристигна до края на идната 2025 година.

 

Запрянов изясни, че два самолета F-16 ще ни бъдат предадени от Съединени американски щати до края на тази година, само че ще останат там за образование на техните водачи. Ще се създаде и още един аероплан, който дружно с другите два, ще дойдат у нас до края на първото тримесечие на 2025 година, добави Запрянов. След това още три самолета ще дойдат второто тримесечие следващата година и още два до края на годината, уточни служебният министър и заключи, че по този начин целият пакет от осем самолета ще пристигна до края на идната 2025 г. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР