В джунглите на хълмовете Дауна в югоизточната част на Мианмар

...
В джунглите на хълмовете Дауна в югоизточната част на Мианмар
Коментари Харесай

Във войната в Мианмар се очертава решаващ момент за хунтата и бунтовниците

В джунглите на хълмовете Дауна в югоизточната част на Мианмар бунтовници от въоръжена етническа група се борят да задържат колони от подкрепления, изпратени от ръководещата хунта на страната, с цел да се опитат да си върнат Миавади – значим търговски пункт на границата с Тайланд , оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Това, което ще се случи през идващите няколко седмици в битката за Миавади и други стратегически места в Мианмар, може да дефинира идната фаза на кървавия спор , който продължава към този момент повече от три години, и в последна сметка да предопредели ориста на хунтата.

Мианмар е потопен в безпорядък след военния прелом през февруари 2021 година, довел до възхода на въоръжената опозиция, която в този момент работи дружно с размирен групи от етническите малцинства , някои от които се борят с военните от десетилетия.

Хунтата и съпротивата разполагат с стеснен интервал от време, с цел да реализиран триумфи или да задържат позициите си, защото при започване на юни над Мианмар стартират да се носят дъждовни мусонни облаци . Такова време затруднява изключително доста военните, които са ситуирани на голям брой фронтови линии , защото притъпява преимуществото на въздушните им сили , настояват анализатори.

На картата са сложени значими търговски и военни пунктове , в това число Мияуади в югоизточната част на страната, западният район Ракхайн, където мощната войска Аракан е нанесла провали на хунтата, както и други провинции по границата с Китай и Тайланд . Закари Абуза, професор в Националния боен лицей на Съединени американски щати и експерт по Югоизточна Азия, разяснява:

„ Някои от тези региони са области, които хунтата ще се стреми да си върне или задържи преди дъждовете, даже когато бунтовниците се пробват да запазят инерцията си. “

„ Има няколко в действителност значими стратегически цели за военните през идващите седмици “ , сподели той, като се базира на основни настоящи борби, в това число тези за Мяуади и градове в щата Ракхайн.

Говорител на хунтата не отговори на позвъняванията на „ Ройтерс “ за коментар. От октомври насам хунтата е изправена пред поредност от провали на бойното поле и дружно с влошаващата се стопанска система се бори с най-голямото си предизвикателство, откогато е на власт. Според оценки на Института за мир на Съединени американски щати (USIP) тя е изгубила контрола над към половината от своите 5280 военни позиции, в това число аванпостове, бази и щабове, както и 60% от територията, която преди този момент е направлявала в регионите на етническите малцинства.

Възможно е през идващите шест месеца военните да изгубят контрола си над всички съществени гранични региони с Бангладеш, Китай, Индия и Тайланд – региони, в които сега се борят с разнообразни размирен групировки, обявиха за Ройтерс тайландски чиновник и дипломатически източник въз основа на оценката си за продължаващите сражения. Те потвърдиха:

„ Хунтата може да се опита да консолидира ресурсите си и да даде приоритет на основни области. “

И двамата помолиха да не бъдат назовавани, защото не са упълномощени да приказват пред медиите.

„ Писането е на стената “

Но те прибавиха, че въпреки хунтата да е отслабена и да понижава броя на бойците си, тя е запазила огневата си мощност, с цел да нанесе обилни вреди на съпротивителните групи и да задържи централния равнинен регион, където живее болшинството от народа бамари. Титинан Понсудирак, районен политически анализатор от Банкок, съобщи:

„ Дори и да са блокирани, държавните сили биха могли да провеждат мощна защита и да удължат спора. “

„ Смятам, че това може да се проточи “ , посочи той, визирайки размириците в страната. Но добави, че контролът на хунтата в дълготраен проект е неплатежоспособен.

„ Надписът е на стената “ , съобщи Титинан, акцентирайки загубите на бойното поле , окуражената опозиция и неналичието на социална поддръжка.

След като изгубиха контрола над Мяуади , военните започнаха контраатака, с цел да си върнат града, който е канал за гранична търговия на стойност над 1 милиарда $ годишно.

Каренският народен съюз (КНС), една от най-старите етнически армии в Мианмар, която в началото изтласка военните от Мяуади, в този момент се бори да удържи офанзивата на хунтата .

„ Повече от 1000 бойци се доближават и се придвижват напред към Мяуади, само че взаимните сили на КНЛА към момента се пробват интензивно да ги пресрещнат, блокират и нападат “ , съобщи представителят на КНУ Соу Тау Ни пред Ройтерс, визирайки боевете сред войските на хунтата и въоръженото крило на групата – Каренската националноосвободителна войска .

„ Ожесточените боеве се водят всеки ден. “

На към 900 км западно от Мяуади хунтата се бори с армията на Аракан, която се пробва да откри надзор над Ан – основен районен боен щаб. През Ан минава и 793-километровият газопровод Мианмар-Китай, като наоколо до града се намира огромна помпена станция, която съгласно анализатори военните ще създадат всичко допустимо да задържат.

Мусонните дъждове ще затруднят разгръщането на военновъздушните сили – основно преимущество на хунтата – като ниската облачност ще повлияе на потреблението на неуправляеми муниции, които нормално се употребяват от военновъздушните сили, споделя Ричард Хорси, старши консултант на Кризисната група в Мианмар. Хорси акцентира:

„ Също по този начин е по-трудно и по-опасно за хеликоптерите да оперират в мусоните – за превозване на войски, доставяне на бази, които са отрязани от антирежимните сили, и обезпечаване на огнева поддръжка. “

Според Абуза от Националния боен лицей през последните месеци дезертьорството на военнослужещи в цялата страна демонстрира, че неспособността на хунтата да доставя войските с храна, вода, муниции и медицински материали е довела до срив на морала .

Според анализатори дъждовете ще дадат преимущество на силите на съпротивата, които имат инерция от многочислените си победи, само че остават хетерогенен набор от етнически армии и локални съпротивителни групи, на които липсва значима съгласуваност.

„ Улесняването на стратегическата съгласуваност сред множеството групировки ще отнеме време, само че ще бъде решителен фактор за установяване на изхода от спора в Мианмар “ , съобщи в скорошен отчет Йе Мио Хайн от USIP.

Kyaw Zaw, представител на държавното управление на националното единение на Мианмар в сянка, съобщи, че понастоящем хунтата е запазила контрола си единствено върху огромните градове в централната част на страната.

„ Дори и там те са застрашени. “

Бъдещото на Националната детска болница: До дни стартира разчистването за терена й

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР