В Деня на операта на сцената на Бургаската опера ще

...
В Деня на операта на сцената на Бургаската опера ще
Коментари Харесай

„Мадам Бътерфлай“ със звезден артистичен каст и изтъкнат диригент в сряда

В Деня на операта на сцената на Бургаската опера ще бъде показана емблематичната опера в три дейности от Джакомо Пучини „ Мадам Бътерфлай “ по постановка на доцент доктор Александър Текелиев. Представлението ще бъде от 25 октомври 19:00 часа, оповестиха от Доржавната опера-Бургас.

Под палката на именития български диригент със забележителна интернационална кариера Иван Кожухаров , превъзходното лирико-драматично сопрано Йоана Железчева – в ролята на Мадам Бътерфлай, блестящият млад тенор Андрея Мирчев, чудесният баритон Валери Турманов – в облика на Шарплес, изящното мецосопрано Йоана Кадийска, дружно с останалите прелестни солисти, оркестър и хор, ще опишат посредством средствата на музикално-сценичното изкуство трагичната история на една влюбена жена и опустошително мощните усеща на отдаденото до дъно женско сърце. Ще бъде показана една тъжна история от Изтока – за мощни усеща, дълго очакване, отчаяние, повехнали очаквания, мъка, болежка и гибел.

Присъстващите в залата на Операта ще имат привилегията да проследят със спотаен мирис драмата на Чо‐Чо‐сан , чиято душа претърпява трагична трансформация – от нежния екстаз на споделената обич с лейтенанта от Американските военноморски сили Пинкертон, до разкъсващия вътрешен избор, който я води до осъзнатата всеотдайност. Въздействаща до степен на реализиране на същински прочувствен взаимообмен с публиката е в ролята на Чо-Чо-сан Йоана Железчева, вибрациите на нейния глас най-добре обрисуват посредством тон възприятията, които би трябвало да пробуди обликът на японката с трагична орис . Тя построява комплицирания облик освен брилянтно във вокално-артистично отношение, само че и с психическа проникновеност.

Младият надарен солист на Бургаската опера Андрея Мирчев , който след няколко мощни дебюта в централни функции на сцената на бургаския културен институт, ще се показа за първи път в сряда и в облика на Пинкертон. В ролята на американския консул в Нагасаки Шарплес влиза младият баритон, само че със забележителна артистична биография – Валери Турманов.

В облика на доверената прислужница на Мадам Бътерфлай Сузуки ще се показа прелестното мецосопраното Йоана Кадийска, която направи своя сполучлив дебют в ролята на спектакъла на „ Мадам Бътерфалай “, с който бе открит грандиозният фестивал „ Опера на светилището “ 2022 на откритата сцена в Бегликташ – тя бе нежна Сузуки, с типичната за японската просвета култивирана въздържаност, под чиято повърхнина се крие разгорещено море от страсти.

Вписващи се в цялостната картина на източната приказка ще бъдат – Калина Попова, мецосопран – като Кейт Пинкертон – брачната половинка на лейтенанта от Военноморските сили на Съединени американски щати Пинкертон, Яни Николов, тенор /също с сполучлив дебют в ролята на спектакъла в на сцената в Бегликташ/ – Горо, Любомир Тодоров, тенор – Принц Ямадори, Костадин Мечков, бас – Чичо Бонзо, Иван Грозев, бас – като Имперски комисар и Нотариус, на Чо-Чо-Сан – Благовеста Белева, сопран.

Ценителите чакат с любознания вокалното и артистично партньорство на примата Железчева с младия дебютант Андрея Мирчев, който сигурно ще допре прочувствения свят на присъстващите – както с нежните си темброви оттенъци, по този начин и с мощния изблик на богатия си глас. Той влиза в облика на обичания на Чо-Чо-сан – Пинкертон, на който тя се доверява с цялата безрезервност на женската си същина, само че заплаща висока цена за своята чистосърдечност.

Сценографията на „ Мадам Бътерфлай “ , издържана в минималистичния източен жанр, е на Борис Стойнов, художник на изящните костюми е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хоровия състав е Александър Чепанов, помощник-режисьор е Лина Пеева, концертмайстор – Христо Белчев. В красивата – като визия, музика и послания, режисура вземат участие и съставите на оркестъра и хора на Държавна опера – Бургас.

Действието на „ Мадам Бътерфлай “ се развива в началото на XIX и XX век в Нагасаки . Историята е за младата гейша, Чо-Чо-сан, която е кръстена „ Пеперуда “, поради нейната хубост и великолепие. Гейшата е влюбена в лейтенанта на американската флота Пинкертон. Усещането за съдбовност на възприятията и вътрешният й повод са толкоз мощни и тя се опълчва на традициите на своя народ и се омъжва за него. Влюбеното сърце не позволява, че неговият учестен от любовта темп се разминава с пресметливостта и непоследователността на нейния избраник…

Историята на Мадам Бътерфлай е нещастието на конфликта на два свята –  западен и източен, мъжки и женски, екстровертен и интровертен. И парадоксът е, че един цивилизован човек в действителност се оказва вандал, като отношение, отвод от отговорност, своенравие на усеща и стремежи, неспазване на мъжко заричане, отказване от светостта на думите, които обричат две души една на друга. Но за младата японка повелите на античните обичаи, които наподобяват задоволително „ диви “ и архаични за западното мислене, понятията „ заветен съюз “, „ преданост “, „ отдаденост “, „ обич “ имат тежест, по-голяма даже от цената на самия живот.

Чо-чо-сан е красива жена , носеща типичните присъщи черти на източната психика. Но макар привидната чупливост, „ Пеперудата “ демонстрира непредвидена устойчивост, следвайки правилата си до края на земния си път, белязан с трагична всеотдайност. От Държавната опера споделиха:

„ В Световния ден на операта – 25 октомври, Ви желаем вълнуващи мигове на съприкосновението с високата проба изкуство с „ Мадам Бътерфлай “. Не забравяйте, че класическата музика е непреходна, а операта е най‐универсалното, комплицирано и сложно изкуство! “

Билети за „ Мадам Бътерфлай “ можете да намерите на касата на Операта , на каса „ Часовника “ /пред хотел „ България “/, както и в мрежите на  и.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР