В Деня на народните будители габровските културни дейци излязоха на

...
В Деня на народните будители габровските културни дейци излязоха на
Коментари Харесай

Габровските културни дейци също се включиха в националния протест

В Деня на националните будители габровските културни дейци излязоха на кротичък митинг в поддръжка на националния „ Да подкрепим българската просвета “. Това се случи пред постройката на Народно читалище „ Априлов-Палаузов 1861 “ в центъра на Габрово . Сградата, в която се обитава и Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “, е обект на полемики сред институциите поради неотложния ремонт, от който се нуждае. 

На митинга бяха издигнати лозунги като „ Държавници, които знаят какво вършат, знаят за какво да поддържат културата! “, „ Време е за повече от 0,4% за просвета “ и други. 

„ На първи ноември излизаме на митинг в отбрана на по-доброто финансиране, това е най значимото. То е извънредно незначително на целия бранш просвета, сега тук сме сътрудници главно от театралните изкуства в град Габрово. Не имам вяра, че. Но имам вяра, че ще се включват и всички други сътрудници от бранша на културата. Освен това  толкова незначително финансиране на бранша ни не е имало доста от дълго време. Ако искаш да предлагаш добър артикул, би трябвало да имаш средства и положително финансиране, и тук не става дума единствено за заплати “, сподели шефът на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ - Габрово Петко Койчев.

„ Протестираме за повишаване на бюджета , който отделя държавното управление за безусловно цялата просвета на България. Той е обидно дребен и по този метод ние считаме, че цялата страна потегля надолу, тъй като всички знаем, че без просвета никоя нация не може да съществува и не може да остане минимум в историята, и считаме, че към този момент е време културата да се огледа по  друг метод. Културата би трябвало да бъде видяна, че съществува . Днес освен Габрово, само че и доста културни институт и в България към този момент стартират да излизат с този митинг, тъй че всички се надяваме да се обединим и цяла България, обединена в културния бранш, да се изрази противоречие с това държавно управление и на цялата тази политика, която от години наред вреди на културата на България “, сподели режисьорът Веселка Кунчева. 
 Българска телеграфна агенция
„ Днес е Денят на националните будители. В този ден ние взехме решение да се включим във митингите, които се случват в цялата страна. Като, несъмнено, това е един алегоричен митинг. Това е, както се оказва, може би единствено началото на протестните дейности на дейците на културата. Идеята е да обърнем внимание на това, че към момента ни има, тъй като с този бюджет от 0.4% от брутния вътрешен артикул нещата към този момент отиват към геноцид за дейците на културата. Това е и в библиотеките, и в музеите, и в читалищата, и всички тези неща малко по малко си отиват, тъй като нито един младеж няма да влезе в тези институции да работи при заплати, които са близки до минималните “, уточни по време на митинга Светослав Славчев, ръководител на синдикалната организация към Съюза на артистите в България в Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “ - Габрово.

Протестиращите се надяват, че сред четенията в Народното събрание нещо ще се промени във финансирането, само че в случай че това не се случи, те ще обмислят и предприемане на ефикасни протестни дейности. 

От районния съвет на КНСБ в Габрово показват, че в митинга са се присъединили културни институции от цялата област Габрово. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР