В Букурещ започва изграждането на нов медицински комплекс по туберкулозата,

...
В Букурещ започва изграждането на нов медицински комплекс по туберкулозата,
Коментари Харесай

В Букурещ изграждат модерен комплекс по туберкулозата с европейско финансиране

В Букурещ стартира построяването на нов медицински комплекс по туберкулозата, заяви romania-insider.com.

Средствата в размер на 72 млн. евро са обезпечени по Националния проект за възобновяване и резистентност, а строителството се управлява от кметството на 4-ти регион на румънската столица с експертизата и поддръжката на експерти от Института по пневмология „ Мариус Наста ”. Новият профилиран център ще бъде част от института и ще разполага със 115 кревати, в това число 19 кревати за интензивно лекуване, три операционни зали, диагностичен блок с лаборатории и образна диагностика.

Румъния е с най-високото равнище на заболеваемост от туберкулоза в Европейски Съюз – четири пъти над междинното за общността, и равнище на смъртност 6,5 пъти по-високо от междинното за Европейски Съюз – 5,1 смъртни случая на 100 000 души население.

Новото лечебно заведение ще бъде издигнато върху имот, в който са се намирали 130-годишните здания Zerlendi на Института по пневмология „ Мариус Наста “, които към този момент са полусрутени. До 3 месеца теренът ще бъде освободен, с цел да може на това място да стартира строителството на новата болница. Събарянето към този момент е почнало.

„ Това е една доста значима стъпка, нужна за качествените грижи за болните от туберкулоза или други белодробни болести. Те ще се лекуват в съвременни и безвредни условия, а медицинският личен състав ще работи умерено и ще бъде оценен и посредством изискванията на труд, в които реализира своята активност. Благодаря на всички, които вземат участие в този план и работят за това Zerlendi да стане първата болница, издигната с европейски средства “, сподели доктор Беатрис Малер, шеф на института Мариус Наста, представена в известие за медиите от кметството на регион 4 на Букурещ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР