В болницата във Велико Търново беше открита седмата хеликоптерна площадка

...
В болницата във Велико Търново беше открита седмата хеликоптерна площадка
Коментари Харесай

Откриха седмата хеликоптерна площадка за въздушни линейки в страната

В болничното заведение във Велико Търново беше открита седмата хеликоптерна площадка за въздушни коли за спешна помощ. МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ е първото българско държавно лечебно заведение отвън София с построено болнично вертолетно летище.
 Българска телеграфна агенция
Това каза при откриването на площадката заместник-министърът на превоза и известията Анна Михнева Натова . В страната има построени още шест лечебни заведения с построени болнични летища  - три в София, по едно в Русе, Панагюрище и Варна.

" Шестимата водачи, които ще обслужват въздушната кола за спешна помощ, са във финалната права на подготвителния развой , до края на месеца ще завършат техните тренировки, дружно с медицинските екипи и при започване на май хеликоптерът ще може да бъде изпратен на задача ", добави тя.  
 Българска телеграфна агенция
Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Петко Стефановски сподели, че до края на годината в България ще дойде вторият хеликоптер, очакван в програмата за въздушна здравна помощ.  

" Този полет с кацането на хеликоптерната площадка е част от подготовката и броя часове на летателния състав ", посочи  Димчо Добрев изпълнителен шеф на " България Хели мед Сървиз ".
 Българска телеграфна агенция
Подготовката се организира по условията на европейския правилник и е по одобрена стратегия от Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация “. Пред публицисти той разяснява, че подготовката на водачите към момента не е приключила, и това е повода в задачата за спасяването на детето от Враца да се включи боен хеликоптер за превозването му до София.

Медицинският хеликоптер кацна на летателната площадка във Великотърновската болница, пилотиран от Васил Вълков - летателен шеф на България Хели мед Сървиз. Той уточни, че хеликоптерът може да поеме от един до шестима потърпевши, а летателното време от Велико Търново до София е 45 минути.
 Българска телеграфна агенция
Изпълнителният шеф на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ доктор Даниел Илиев благодари на всички присъстващи и съобщи, че с построяването на площадката и завършването на строителството на новото незабавно поделение във Велико Търново ще бъде основан хъб на незабавната медицина, което ще даде по-голяма сигурност на пациентите.

При откриването на хеликоптерната площадка участва доктор Костадин Ангелов - ръководител на парламентарната комисия по опазване на здравето и националният представител Димитър Николов.
 Българска телеграфна агенция

 Българска телеграфна агенция
Сред гостите беше генералният шеф на БЧК проф. Красимир Гигов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметове на общини от региона, представители на институции.

Вертолетната площадка във великотърновската болница е била в употреба до 90-те години на предишния ве к. За възобновяване ѝ Министерството на здравеопазването обезпечи финансиране на стойност близо 120 хиляди лв..

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР