В блока, в който IT експертът Мартин Димов има апартамент,

...
В блока, в който IT експертът Мартин Димов има апартамент,
Коментари Харесай

Електронен касиер на блока

В блока, в който IT специалистът Мартин Димов има апартамент, тествали услугата " професионален домоуправител " още когато се появила преди години. Равносметката след пет години била: от събраните такси 22-23 хиляди лв., близо половината - 12 хиляди лв., отишли за заплата на професионалния домоуправител. С останалите били платени сметките за ток, хигиенист и асансьори. За поправки били дадени по-малко от 1000 лв., а постройката несъмнено се нуждаела от повече.

Затова взели курс на самоуправление. Леко нараснали таксите, повишили събираемостта от 80% на 90%, махнали заплатата на професионалния домоуправител. За две години съумели да отделят 10 хиляди лв. за ремонт. " Преминахме от модел " хора, имаме проблем, дайте да съберем пари ", към " хора, имаме пари, дайте да забележим защо да ги изхарчим ", изяснява Димов.

За този резултат доста оказал помощ софтуерът, който почнал да създава като домоуправител. Той има разнообразни варианти, само че особено " цифров касиер " дава опция домоуправителите - физически лица, да употребяват преимущество, което имат професионалните домоуправители - да цифровизират процеса по събиране на таксите за блока.

Всичко тръгнало с това, че поддържането на информация за заплащанията на 46 жилището и шест магазина в екселска таблица отнемало доста време. Идентифицирал събирането на парите като главен проблем пред ръководството на етажната благосъстоятелност. Като IT човек, който се занимава с бизнес процеси, той взема решение да усъвършенства нещата.
Реклама
" Пандемията ни направи очевидци на голяма смяна в средата. Много компании се цифровизираха. Докато етажната благосъстоятелност сякаш остава последната аналогова институция в страната. В блоковете хората към момента вървят по вратите си и споделят: " Дай пари за блока, тъй като не си давал от два месеца. " А против тях получават хвърчащи бележки ", разяснява Димов.

След две години работа, най-вече със личен труд, през януари 2021 година платформата " Вход специалист " станала факт. Идеята била софтуерът да обхване всичко в работата по ръководството на постройката, което може, да бъде свършено автоматизирано. Касиерът да не обикаля да събира пари от хора, които по този начин или другояче желаят да платят. А да вложи напъните си и освободеното време, с цел да беседва с тези, които не желаят да го създадат, или да работи за подобряването на постройката - да вземем за пример, като събира предложения за поправки, изяснява Димов.

С Epay подписали контракт септември предходната година. Сега " Вход специалист " има клиенти, в това число и външни, и към продукта има и пазарен интерес. Софтуерът е безвъзмезден, тъй като към този момент е подготвен, само че особено за услугата " Дигитален касиер " има някои такси.
Как работи онлайн касиерът
При въведени данни за блока и жителите му и настрана - за дължимите такси, гласувани от общото заседание, софтуерът без човешка интервенция пресмята кой апартамент какъв брой дължи. Тази информация месечно се подава към Еpay/Easyрay. Отделните жилища получават абонатни номера и с тях жителите им заплащат в Easyрay - на касите или онлайн, където заплащат и ток, вода, парно. Събраните суми се превеждат по банковата сметка/и на блока. А платените такси се отразяват в таблицата към софтуера автоматизирано.
Реклама
Така услугата улеснява освен касиера, само че и жителите на блока - да заплащат таксите за етажната благосъстоятелност там, където постоянно се заплащат сметките за комунални услуги. Тя улеснява и ръководството на постройката. Изсветлява дължимите такси за жилищата и придвижването на парите за блока. Приходната част на финансовия доклад се попълня сама. Отчетите се генерират елементарно. Спазва се Законът за ръководството на етажната благосъстоятелност. С други думи, се дава опция, в случай че има виновен притежател, който желае да поддържа постройката, да откри няколко съдружници и да се заемат с това, изяснява Мартин Димов.

За използването на " цифровия касиер " се дължи комисиона на Ерay (стандартно 1.2% на транзакция). Има и такса, която да покрие разноските за счетоводство на сдружението " Дигитална етажна благосъстоятелност ", което стои зад платформата. За блок с до 12 жилището да вземем за пример тя е 20 лв. на месец, до 20 - 30 лв., до 25 - 35 лв., а нагоре по 0.7 лв. на месец за всеки апартамент. Ако не е условието за БУЛСТАТ на Ерay (виж по-долу), нямаше да се постанова да се записва настрана сдружение и тази такса нямаше да е нужна, изяснява Димов.
Накъде безБУЛСТАТ
Услугата на Еpay за събиране на комунални отговорности в този момент се употребява от съвсем всички огромни " събирачи на пари " в България. Затова обаче наложително е нужен БУЛСТАТ, какъвто етажната благосъстоятелност няма. Мартин Димов опитал да уговори компанията за платежни услуги да включи и тях, защото, въпреки да не са юридически лица, събират доста пари, само че не се получило. Затова и записал на свое име едноличното сдружение " Дигитална етажна благосъстоятелност ", чиято единствена цел е да е буфер сред етажната благосъстоятелност и платежната услуга. Това сдружение е записано в Ерay като адресат на пари, които след това превежда на съответната етажна благосъстоятелност по силата на подписан контракт. " Дигитална етажна благосъстоятелност " дава на жилищата абонатните номера, с които заплащат онлайн на Ерay или на каса в Еаsyрay.

Опцията таксите на един абонатен номер да се заплащат поотделно оказва помощ в случаите " собственик/наемател ". Собственикът на жилището може да заплати единствено таксата " Фонд ремонт и обновяване " (която е категорично негово задължение), а наемателите - режийните такси (ако по този начин са се разбрали със собственика). Отделно притежателят може да наблюдава и дали наемателят му заплаща режийните си постоянно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Земеделие 1 Икономика 2 Свят 3 Свят Реклама Банковата сметка на блока
Софтуерът поддържа обособени каси. Това разрешава да се разделят примерно парите за режийни, с които се покриват настоящи разноски, от парите, които се събират за бъдещи поправки и за които да вземем за пример един път годишно общото заседание да взема решение защо да се харчат. Приходите от наеми, в случай че има такива, също може да се събират настрана, в случай че жителите си ги разпределят между тях. Събраните суми от обособените каси може да се превеждат и по разнообразни сметки на блока.

Известен проблем е, че в общия случай банките не оферират сметки за етажни собствености, които не са регистрирани като юридически лица, тъй като нямат БУЛСТАТ. Някои финансови институции записват сметка и без подобен номер, само че ги преглеждат като фирмени - надлежно с по-високи такси. Затова и всеобщата процедура е да се отваря сметка на името на човек от блока, като се упълномощават и други хора да боравят с нея.

По процедура " Дигитална етажна благосъстоятелност " превежда парите един път месечно с оглед спестовност от банкови такси. За нови сътрудници в стадия, в който се построява доверие, могат да ги изплащат и всяка седмица.
Книга на етажните притежатели
Що се отнася до персоналните данни, Димов, чиято тясна компетентност е киберсигурност, твърди, че се съблюдават всички положителни IT практики за запазването им. Част от данните " Дигитална етажна благосъстоятелност " споделят с Еpay по силата на контракта посред им, само че това е за клиентът да може да бъде обслужен на каса. Подобна е практиката на всички комунални сдружения.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Към Еpay отиват две имена, телефон, абонатен номер. Иначе софтуерът дава опция да се попълни книгата на етажните притежатели съгласно закона - имена, жители, телефонни номера и имейли. Ако броят на жителите на жилището се промени или в случай че си вземат куче, те са длъжни да уведомят домоуправителя. Той поправя данните в софтуера и от идващия месец таксите се начисляват съгласно новото статукво.

Платформата има алтернатива за изпращане на известие за новите сметки до имейлите на притежателите, въведени в нея. Разработва се и вид за уведомяване с sms. Но като цяло и от ЕаsyPау припомнят за настоящите отговорности.
Трябва общественост от хора
Мартин Димов в действителност ръководи няколко здания, в които има жилища. Казва, че извършва тази функционалност гратис. Основната му концепция е да има задоволително средства и да може да се работи за възобновяване на постройката. Покрай този си опит видял персонално по какъв начин работят системата и институциите. Попаднал на разнообразни проблеми, включително и правосъдни, и изслушал разнообразни гледни точки.

" Домоуправителите ръководят голям капитал, който най-често е в окаяно положение. Повечето от тези хора не са експерти. Сражават се кой както може и са оставени да се оправят сами. Нито общината, нито Министерство на регионалното развитие им оказват помощ изключително. Съюзът на професионалните домоуправители е деен, само че той гони своите си цели. Сдружението на физическите лица - домоуправители, не е доста интензивно ", споделя той. Затова и концепцията му е да се сътвори съюз на домоуправителите, които имат интерес да подобрят постройките, градинките и да изсветлят сивите зони, свързани с ръководството на етажната благосъстоятелност. Общност от хора, които да могат да слагат настояванията си пред институциите. Да извърнат внимание, че се събират пари по персонални сметки на хора. Да изискат от банките да записват сметки на етажните собствености или да издействат те да получат БУЛСТАТ.

Идеята е това да стане към платформата. Засега са подготвени домовата книга, онлайн касиерът, форумът за полемики. Има опция за шерване на информация. Работи се по приложение, посредством което притежателите от блока, а след време може би и от квартала, да могат да поддържат връзка между тях - нещо като обществена мрежа.

" Етажната благосъстоятелност в действителност е най-малкият парламент. Там гласът на хората има най-голяма тежест и оттова може да стартира смяната. Освен това, в случай че самичък не си свършиш работата, не се сещам кой различен би могъл да ти я свърши ", споделя Мартин Димов.

Примерът на Димов естествено е единствено едно допустимо решение. Но влизането на домоуправителите в XXI век наподобява неизбежно. Остава и страната да го признае и да направи лесни правила, които не зависят от персоналната самодейност и стесняват вариантите за измами.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР