В Бенин, родното място на Вуду, практикуващите вярата вярват, че

...
В Бенин, родното място на Вуду, практикуващите вярата вярват, че
Коментари Харесай

В Бенин, родното място на Вуду, вярващите се оплакват от постоянното свиване на горите, които те почитат като свещени

В Бенин, родното място на Вуду, практикуващите вярата имат вяра, че горите на страната са дом на духовете, от които търсят упътване и на които се молят

BySAM MEDNICK Associated Press 29 октомври 2023 година, 00:08 ч.

ПОРТО-НОВО, Бенин -- За доста хора в Бенин горите са им давали сили преди да се родят или през първите месеци от живота им.

Безплодните дами изпълнявали вуду ритуали край свещени дървета, с цел да забременеят. Други са донесени като новородени от родители, които се стремят да прогонят злите духове. Някои влизаха на кръстопът като възрастни, питайки за насоки.

В люлката на Вуду горите бяха места на вяра. И въпреки всичко, защото горите се свиха заради икономическото развиване и други фактори, това нанесе удар на общностите, които се борят да защитят духовете, за които се счита, че живеят в тях.

В доста случаи, съгласно вярващите, духовете са отвърнали.

Когато жителите на село Houeyogbe се съгласиха да разрешат на държавното управление да унищожи огромна част от гората му, с цел да построи пътища и конфигурират електричество, локалните споделят, че духовете са отприщили чума с необясними смъртни случаи и възходящи заболявания.

В Уида, епицентърът на вуду в Бенин, бензиностанция, която размени гората Авелекетезу преди години, не е осъществила облага, споделят жителите. Служителите на станцията споделиха, че когато напълнили колите с газ, тя се трансформирала във вода.

Бенин е дом на хиляди свещени гори, които съгласно вярващите са жизненоважни за една вяра вкоренени в природата. Те виждат горите като домове за духове, на които свещениците се молят и търсят упътване.

Но от десетилетия горите на западноафриканската нация са били застрашени, в началото от офанзиви против вуду, а по-късно от разширението на земеделието и урбанизацията.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Между 2005 година и 2015 година общата повърхност на горите в Бенин е намаляла с повече от 20%, като темпът на обезлесяване продължава с повече от 2% годишно, съгласно Световната банка.

Докато държавното управление се бори с опазването на горите, до момента в който развива страната, поклонниците на вуду се тормозят, че загубата на нейните пространства може да има дълбоки последствия. Това освен е проблем за околната среда, само че вярващите споделят, че заплашва обществената конструкция на 13-те милиона души в Бенин - почти 11% от които практикуват вуду.

„ Когато (правителството) прокара пътища в нашия район и трябваше да спрем всичко в свещената гора, хората започнаха да се разболяват и да имат всевъзможни проблеми, ”, сподели Беноа Сону, вуду духовник, който стана очевидец на унищожаването на гората на своята общественост като млад мъж.

Около 50 години по-късно той седи на чакълестия път, където гората в миналото е била, до двете останали дървета, избавени от общността. Те са отцепени зад бетонна стена с вярата, че няма да бъдат допрени.

Една от най-старите религии в света, Вуду произлиза от кралство Дахомей — сегашен Бенин — и се корени в анимизма, вярата, че всички неща, от скали и дървета до животни и места, имат дух. Днес милиони хора го практикуват, обръщайки се към жреците на Вуду, с цел да извършат ритуали за прогонване на злите духове, превъзмогване на заболявания и реализиране на професионален и персонален триумф.

Докато в Бенин има доста християни — съставляващи съвсем половината от популацията — вудуто е вградено в живота на множеството хора.

Събирите не стартират, без да се пусне вода на земята, обред, който отдава почитание към предците. Посвещаването във Вуду лишава доста години. И с дребни изключения, единствено на отдадените е позволено да влизат в свещените гори. Много от парковете не разрешават дамите, заради вярванията, че ще полудеят, в случай че влязат. Мъжете би трябвало да влязат голи.

На Запад Вуду от време на време се счита за зло или смесено с магьосничество. В Бенин жреците на вуду споделят, че религията се основава на позитивност, учредена на приемливост и приемане и съблюдава непоколебим набор от правила.

Внимателно защитавани истории за кои духовете населяват горите, излъчени от генерации. Вярващите споделят, че духовете нормално живеят в дърветата баобаб или ироко, считани за най-свещените, и са места, където свещениците правят ритуалите, като пиянство на благословена вода или джин, ястие на ядки от кола или сядане на свещено място, като да вземем за пример вътре в дърво.

„ Свещената гора е жизненоважна област, “ сподели Дада Даагбо Хунон Хунан II, Върховният нравствен вуду началник. „ Това е област, която разрешава приемането на позитивни сили и позитивни трептения за ориентиране и ръководство на света. “

Само някои свещеници могат да поддържат връзка с духовете, правейки това посредством песнопения, молебствия или издаване на звук като камбанен звън.

По време на посещаване през октомври в няколко свещени гори в Южен Бенин Асошиейтед прес чу нещо, което звучеше като интензивно въртене вятър, излъчващ се от две гори, откакто жреците на Вуду приканиха духовете.

Не е ясно какви са били звуците, само че религиозните специалисти споделят, че значимото е, че хората имат вяра, че могат да поддържат връзка с гората.

„ Всичко това сочи назад към концепцията, че не живеем в свят, в който единствените артисти са хората “, сподели Дани Хофман, културен антрополог, който е шеф на Училището за интернационалните проучвания Хенри М. Джаксън във Вашингтонския университет.

Загубата на тези гори отстрани местата за опити и нововъведения, сподели той. „ Когато губим пространства, избрани за духовни практики, това са пространства, където хората се събират и се пробват да схванат по какъв начин ще отговорят на нови провокации и нови компликации. “

Стоейки пред свещено дърво, свещеникът Гилбърт Какпо сподели, че дамите с проблеми при раждане отиват там за помощ.

„ Нашата божественост е бранител на дамите, " той сподели. „ Ако сте жена, която е имала спонтанни аборти или е родила мъртвородени деца и дойдете тук за ритуали, в никакъв случай повече няма да издържите тези компликации... Не мога да преброя броя на хората, които са били излекувани или лекувани тук. ”

Трудно е да се дефинира количествено какъв брой свещено пространство е изгубено в Бенин и да се дефинира първопричината.

Местните поданици и чиновници гледат към началото на 70-те години. Правителството по това време репресира вярващите на Вуду, като арестува и линчува хора и изсича дървета, считани за свещени. Десетилетия по-късно новите администрации се поправиха с Вуду общността, само че до тогава развиването беше повишено.

Между 2001 година и 2012 година почти 45% от свещените гори на Бенин са изчезнали или са намалели, съгласно Кръга за запазване на естествените запаси. Групата за подкрепяне се пробва да резервира свещените гори, като работи с общностите за демаркиране на граници, повишение на осведомеността по отношение на сеченето на дървета и образование на хората по какъв начин да се възползват финансово посредством събиране на мед или развъждане на охлюви.

Други упрекват натиска на държавното управление за развиване.

По-рано тази година в село Ouanho, жителите споделиха, че държавното управление е унищожило част от гората, с цел да построи пътища без предизвестие. Сега духовете, които имат потребност от отбрана, са прекомерно изложени от избледнялите гори, споделят жителите.

Правителството прави каквото може, с цел да отбрани пространствата, само че не постоянно може да желае позволение за градеж, сподели един чиновник.

“Държавата прави всичко допустимо да не се строи там, където има свещени гори. Често подценяваме свещените гори, тъй като не желаеме те да ни пречат да развиваме страната “, сподели Флоран Куао-Зоти, механически консултант към министерството на културата.

Правителството забрани изсичането на дървета без държавно утвърждение и от 2016 година влага към 3 милиарда $ в секторите на културата и туризма, което индиректно ще помогне на горите, сподели той сподели.

Тъй като популацията на Бенин нараства с близо 3% годишно, общностите се пробват да намерят решение по какъв начин да развиват земята си, като в същото време резервират горите.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > „ Много е мъчно да забележим по какъв начин можем да се оправим с развиването, като в същото време запазим нашето културно завещание “, сподели Андре Тодону, юношески водач в Houeyogbe, където гората е сведена до шепа дървета.

Много селяни споделят, че основаването на пътища, вода и електричество е било належащо, с цел да се усещат по-свързани с останалата част от страната. Други споделят, че позволяването на каквото и да е развиване да изпревари горите е светотатство и рискува да разгневи духовете.

„ Не желаеме никаква топографска или урбанизираща работа, която ще унищожи нашите гори и ще донесе неустойчивост на нашата общественост “, сподели Негово Величество Овига Тофон, крал на Аджарска област. Божествата подсигуряват успокоение и непоклатимост и не би трябвало да се ядосват, сподели той.

___

Религиозното отразяване на Associated Press получава поддръжка посредством съдействието на AP с The Conversation US, с финансиране от Lilly Endowment Inc. AP носи цялата отговорност за това наличие.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР