В България няма екип, който да се погрижи за дивите

...
В България няма екип, който да се погрижи за дивите
Коментари Харесай

Ако срещнем лисица в градска среда – Не я хранете и не я пипайте

В България няма екип, който да се погрижи за дивите животни, попаднали в градска среда

Лисица на разходка в столичния регион „ Слатина “ бе снимана на бул. „ Шипченски проход “. „ Лисица в центъра на София “, „ движи се все едно бърза за покупки “ и „ Слатина ми е Лондон “ са единствено част от мненията под поста на кмета на столичния регион „ Слатина “ Георги Илиев във Facebook. Постът му е със заглавие „ Зима. Лисица на Шипченски проход “. Пред Българска телеграфна агенция Илиев удостовери достоверността на фотосите, оповестени във фейсбук профила му. Снимките са с създател Владимир Захариев.

25 януари 2024, 16:23

Лисица кръстосва улиците на р-н „ Слатина “. Потребители питат кмета – търси входа за метрото или баничарницата

Явно, когато застудее, лисиците слизат от планината, с цел да си търсят храна. За другите огромни градове е част от техния натюрел, описа кметът на столичния регион и добави, че съгласно мненията под поста му лисиците очевидно са естествена панорама в Лондон. Илиев добави, че има фотографии от 50-те години, на които се виждат диви животни – сърни и елени в региона при Телевизионната кула.

Дивите животни в нашата част на София може и да не са нещо извънредно поради близостта на региона до Витоша, сподели кметът.

Александър Дуцов, старши специалист „ Опазване на типове “ във WWF, разяснява за Българска телеграфна агенция казуса с опазването на дивите животни в градска среда.

Оказва се, че в България няма екип, който да се погрижи за дивите животни, попаднали в градска среда. Няма и гаранции, че в случай че лисицата бъде хваната и върната в дивата природа, по-късно няма да се върне, защото към този момент е привикнала с по-лесния източник на храна, възложен ѝ от индивида, разяснява още Дуцов.

За преместването на лисица от градска в горска среда неправителствената организация е търсена и различен път. Вече имахме няколко такива проблема. Оказа се, че няма институция в България, която да се занимава с диви животни в градска среда. Ловджиите просто желаят да ги гръмнат, само че нямат такова право в обитаеми места. Законът разрешава единствено на полицията да употребява огнестрелно оръжие в обитаеми места. Видът не е предпазен и надлежно Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) няма отношение към него. Горските споделят, че могат единствено да я застр

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР