В ателието и магазин Pottery and Poetry виждаме как керамиката

...
В ателието и магазин Pottery and Poetry виждаме как керамиката
Коментари Харесай

Ново място: Pottery and Poetry

В ателието и магазин Pottery and Poetry виждаме по какъв начин керамиката може да въодушевява поети и противоположното. Двете изкуства намират общото в другарството сред Зори Генова, която замества юридическите текстове с художествени, и архитектката Мария Балева от студио FUNKT, която балансира сред проектирането и глинените произведения.

" През 2020 година стигнах до бърнаут (синдром на прегарянето), струпаха се доста по-технически планове, в сравнение с артистични, незабавно имах потребност да създавам с ръцете си ", споделя Мария. Керамиката се оказва толкоз пристрастяваща, че последователно от занимание се трансформира в нейна втора работа. Или по-скоро естествено продължение на архитектурата: в този момент към този момент от FUNKT могат да оферират освен план на постройка, на интериора, с което през годините се постановиха, само че и на купите за плодове, вазите, съдовете за хранене, та даже до сапунерките от глина. Това не е нов метод, още от времето на Баухаус създателите са се увличали по всички елементи, до керамичните чаши.

Зори Генова и Мария Балева основават марката Pottery and Poetry първо с Instagram профил, където стиховете и красивите фотоси на керамика въодушевяват над 31 хиляди души. А преди няколко месеца отвори порти и магазина с ателието им. " Това пространство е от най-бързо основаните обекти на FUNKT: единствено за един месец завършихме плана, ремонта и обзавеждането, само че когато самичък си си клиент, е по-лесно ", признава Мария. Вътрешната част, където са масите, пещите, полиците с глинени чаши и купи, е ярко и уютно. За основаването на всяко едно произведение са нужни минимум 10 дни: значимо е глината да изсъхне доста добре, пече се, след това се прави спомагателен ретуш, глазира се и се полира. Ключовата дума при работа с глина е самообладание. Но в случай че не ви е присъща тази добродетел, може да се култивирате с ваенето и оформянето.
Мария Балева в ателието на Pottery and Poetry Фотограф: Тихомир Рачев
В ателието срещам Наталия Желязкова и Златка Вачева, които също са в екипа и неуморно ваят купи, тъй като сега имат огромна поръчка за известния магазин Liberty в Лондон. Професионалната пещ е подготвена за високия градус, който прави съдовете по-здрави. Първата им интернационална поръчка е от шарени плата за магазин в Катар, следват Германия, Франция и даже Япония. През последните години керамиката е извънредно съвременна и търсена, което влиза в общата международна наклонност на преоткриване на занаятите. В Англия сега London Craft Week става по-популярна от London Design Week. " Британците имат невероятна школа, арт учебни заведения, които сплотяват дизайн, арт и крафт, корейците, китайците и японците също са водещи сега с изящните си минималистични произведения ", ориентира ни Мария Балева в най-новите трендове.
Реклама
Магазинът изложба е в помещението пред ателието и целият интериор се сменя всякога по отношение на сбирката. Тази седмица златната завеса, която " светеше " по празниците, е сменена от тъмносиня, с цел да дава по този начин нужния контрастност на изделията, те в този момент са минималистични, някои със златни кантове. От тавана висят нови керамични лампи. На рафтовете си вършат компания сетове за суши, винени, ракиени и чаши за кафе и чай свещници и ръчно направени ароматни свещи. Плата и купи, които са почтени както за чаеното празненство на кралицата в Лондон, по този начин и за българските домове. От стената се подават еленски рога, само че от порцелан, дело на различен актьор - Георги Петков. Те " плашат " страшните неща от живота ни, сходни на африканските маски, само че също и ни загатват, че няма потребност да се ловуват и убиват животни, по-добре човек да основава.
Магазин Pottery and Poetry Фотограф: Тихомир Рачев
Идеята ни е да променяме пространството съгласно сбирките, след няколко седмици тук ще " заплуват " керамични риби в бяло, тюркоазено, златно и ще се появят сервизи за сервиране на риба. С наближаването на лятото ще има и ярки " изтрещели " цветове. Подготвят си и повече съдове за готвене, към този момент са имали колаборация с Food connection и фотосесия на веган ястия в изделията на Pottery and Poetry.

Мария Балева възнамерява и уъркшопове по керамика, които ще са няколко дни и ще обгръщат целия развой, повече информация ще има на страницата им:.

Ул. " Крум Попов " 75, работно време от 10 до 19 ч.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР