В Асоциация Активни потребители“ са постъпили сигнали от потребители, които

...
В Асоциация Активни потребители“ са постъпили сигнали от потребители, които
Коментари Харесай

Мамят ни с нежелани договори

В Асоциация „ Активни консуматори “ са постъпили сигнали от консуматори, които са закупили артикули на презентация и откакто са се пробвали да се откажат от продуктите, търговецът им е отказал с изказванието: „ Договорът е подписан в търговски обект “. Така търговецът нарушил правото на отвод на потребителите и ги е увредил. Били поканени по телефона от учтива жена, която дала обещание, че ще има безвъзмездни награди – смарт часовник. Жената ловко избягвала да показа името на компанията.
 
Потребителите не са знаели, че залата, в която са ги поканили е била търговски обект, тъй като не приличала на подобен – липсвали разпознаваеми знаци, табели и лога на продавача. Търговецът по-късно твърди, че потребителите са закупили продуктите в търговски обект и не могат да се откажат от тях.

След сигнал до Столична община се извърши инспекция, която откри, че все още на продажбата на уредите, комерсиалният обект не е бил регистриран в общината и надлежно липсвал в регистъра на комерсиалните обекти на Столична община. В този указател се води информация за главните данни на търговеца, адрес и тип на комерсиалния обект (хранителен, нехранителен), име и телефон на лицето, отговорно за комерсиалния обект, също по този начин работно време и часове за зареждане на обекта, изясняват от асоциацията.

Мамят ли ни с кутиите с бонбони

В Столична община работи Наредба за реда и изискванията за осъществяване на комерсиална активност, която има за цел да се обезпечи отбрана на потребителите. За реализиране на тази цел се основава информативен масив с данните за търговски обекти на търговците, с цел да може да се упражнява надзор. Информацията обаче служи единствено за прилагане от администрацията на общината, което не е от изгода за потребителите.
Затова от „ Активни консуматори “ считат, че в случай че регистърът е обществен, потребителите могат да създадат авансово инспекция по адрес дали се обитават търговци или не на съответното място. Тази предварителна информация би ги предпазила от сходни нелоялни практики, които в последната година зачестяват.
 istock istock
Позитивите от публичността на регистъра за търговски обекти са в разнообразни направления. Достъпността на информацията за комерсиалните обекти на търговците ще разреши на потребителите да могат да упражняват по-добре своето право на претенция и ще възпира търговците да закриват търговски обекти без да осведомят потребителите къде се реалокират. Удобството да се свързват потребителите с търговците е двустранно и е потребно, както за известност, по този начин и за отбрана от нелоялни практики.
 
Принципно един търговски обект има за цел да притегли допустимо най-вече клиенти и всяка гласност би била от изгода за комерсиалното сдружение, затова от позиция на търговците е положителен ход напред този указател да бъде обществен. Търговци, които не желаят гласност, будят съмнение и в практиката ни от близо две десетилетия демонстрира, че такива търговци постоянно нарушават правата на потребителите. Публичността на този указател ще овласти потребителите със познание и ще способства за отбрана от недобросъвестни търговци, допълват от асоциацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР