В 20 часа вчера вечерта местно време в Италия приключи

...
В 20 часа вчера вечерта местно време в Италия приключи
Коментари Харесай

В Италия приключи регистрацията на листите за евровота. Кои политици влизат в битката?

В 20 часа през вчерашния ден вечерта локално време в Италия завърши регистрацията на листите на политическите сили за европейските избори. В Италия евровотът ще се организира на 8 и на 9 юни, предадоха италианските новинарски медии " Евронюз Италия ", АНСА, " РАИ Нюз ", " Месаджеро ", Скай Ти Джи 24 и " Кориере каузи сера ".

Италия като една от огромните страни членки на Европейски Съюз е разграничена на пет изборни региона, излъчващи избран брой европейски депутати - един южен, два северни, един централен  и един, обхващащ островите. Във всеки от тези региони бяха регистрирани над 10 листи, само че главните медии разгласяват през днешния ден описи единствено на претендентите от водещите политически сили.

Сред водещите фигури, които са в листите на тези съществени сили, са министър председателят Джорджа Мелони, вицепремиерът и външен министър Антонио Таяни, някогашният министър председател Матео Ренци, лидерката на италианските демократи Ели Шлайн. Мелони и Таяни са отпред на листите на респективните им десни партии - Италиански братя и Форца Италия, които те оглавяват и които са част от ръководещата коалиция. Шлайн е отпред на листите на Демократическата партия. Ренци за разлика от тях обаче е предпочел да заеме по-задни места в листите на своята политическа групировка Италия Вива и да отстъпи място на други претенденти.

Партията на Мелони преди две години завоюва изборите за италиански парламент с 26 % и в този момент допитванията вещаят, че тя ще реализира същия резултат и на евровота.

И Мелони, и Таяни, и Шлайн дадоха към този момент да се разбере, че в случай че бъдат определени за евродепутати, те ще предпочетат да се откажат от тези депутатски места и да продължат работата си в Италия - Мелони и Таяни ще останат надлежно министър председател и външен министър, а Шлайн ще остане народен представител в италианския парламент. По същата причина Ренци беше оповестил, че избира да не е отпред на изборната листа на своята партия.

От опозиционната Демократическа партия излъчиха за претенденти и Лучия Анунцията, фамозна и уважавана журналистка, и Чечилия Страда, писателка и журналистка, щерка на основателя на неправителствената организация " Имъдржънси " Джино Страда.

От центристите на Ренци е излъчена някогашната европейска комисарка Ема Бонино.
Сред огромните отсъстващи измежду претендентите са водачът на " Движение 5 звезди " и повторен министър председател на Италия Джузепе Конте и най-много министърът на инфраструктурата и превоза, вицепремиерът и водач на дясната и суверенитска партия Лига Матео Салвини.

Лига спада в допитванията и Салвини избра да заложи на различен водещ претендент - полемичния военачалник Роберто Ваначи, който се е отличил с присъединяване си в доста задгранични военни задачи, включително и в Близкия изток, само че който породи скандал с книга, в която прави расистки и анти ЛГБТ мнения. Лига, която е съдружник на немската Алтернатива за Германия и на френския Национален общ брой, към този момент е със 7 % в допитванията за евровота, което е по-ниско от представянето й даже на националните избори.  

В листите попада и породилият дискусия някогашен заместител министър на културата Виторио Сгарби.  Той е повдигнат от Италиански братя. Сгарби подаде оставка през февруари, тъй като е обвинен, че е получавал възнаграждения за изнасяни от него речи и лекции, до момента в който е заемал държавния пост. Името на Сгарби беше забъркано и в история с открадната картина.
А дребната партия Съюз на Зелените от левицата издигна италианската активистка Илария Салис за собствен претендент за евродепутат. Салис в този момент се намира в маджарски арест и е съдена за хипотетични нападателни дейности против неонацисти, събрали се на протест в Будапеща преди повече от година. Случаят е мощно медиатизиран и от месеци трови връзките сред Италия и Унгария.

 

Освен на европейските избори, на 8 и 9 юни италианците гласоподават на локални избори в редица обитаеми места, измежду които и за кметове на Флоренция и Бари, както и на районни избори в северната област Пиемонте. На 9 юни изборният ден завършва в 23 часа локално време.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР