Успяхме да се преборим с производителите на храни да пишат

...
Успяхме да се преборим с производителите на храни да пишат
Коментари Харесай

Кардиолог: Внимавайте – и в хляба има сол, а това вреди на сърцето

Успяхме да се преборим с производителите на храни да пишат количеството сол, което се съдържа на 100 грама артикул. Един възрастен човек би трябвало да приема не повече от 5,8 грама готварска сол. Това количество не се отнася за консервираните храни (които мощно би трябвало да се ограничат) и за айряна. Това сподели проф. доктор Борислав Георгиев - шеф на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница пред NOVA NEWS.

По думите му в хляба също има сол, чиято несъразмерна употреба може да докара до инсулти. " Храната би трябвало да се овкусява с подправки. 62% от хипертониците са чувствителни към солта - при несъразмерна приложимост, подвигат кръвното. За да приказваме за същинска профилактика, би трябвало да има образование и друг метод на мислене - персонално и държавническо. Съвременният човек не се профилактира - яде мазни храни и стои пред компютъра, пие алкохол и пуши. Трябва да се употребяват плодове и зеленчуци по 800 грама дневно, да се спортува ", прикани той. 

Според него захарта е на всички места. " През 90-те години навлязоха fast foods, те не са доста скъпи и по тази причина всеобщо се одобряват, само че са доста калорични. Дори са два пъти повече от дневните потребности на човек ", разкри медикът. И добави, че няма доказателства, че тъкмо 10 000 крачки дневно са потребни за здравето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР