United Cup, България – БелгияГергана Топалова – Елизе Мертенс 4-6,

...
United Cup, България – БелгияГергана Топалова – Елизе Мертенс 4-6,
Коментари Харесай

Топалова взе сет на Мертенс и показа голям потенциал


United Cup, България – Белгия
Гергана Топалова – Елизе Мертенс 4-6, 6-3, 0-6


Гергана Топалова зае мястото на контузената Виктория Томова за мача против Елизе Мертенс на United Cup и 22-годишната българка несъмнено се показа почтено. В първия си мач въобще против тенисистка от топ 100 тя съумя да завоюва сет и в огромни интервали от срещата да играе равностойно на съперничката си, която може да се похвали с постигане до полуфинал на Australian Open на сингъл и три трофеи от Големия шлем на двойки.

Все отново нейното проваляне даде задатък от 2-1 победи за Белгия и постави завършек на теоритичните шансове на България да продължи като първи в групата.

На процедура разликата от близо 300 позиции в ранглистата не си личеше в първите два сета, в които Топалова се противопоставяше доста сполучливо на белгийката.

В първата част тя на два пъти връщаше пробив закъснение и даже имаше геймбол за 5-4 преди да допусне за трети път да загуби подаването си. Втората част стартира с 2-0 за Мертенс и в този миг изглеждаше като че ли се насочваме към бърза развръзка. Само че тъкмо тогава пристигнаха най-хубавите минути в мача за Топалова. Тя осъществя пет следващи гейма, а малко по-късно не трепна и затвори сета със серия от превъзходни уинъри.

Дълбочината в ударите ѝ бе отлична и също подпомагаше протичащото се на корта, до момента в който Мертенс изпитваше съществени усложнения, изключително на сервис.

За страдание сякаш Топалова нямаше сили да продължи да играе на това равнище още един сет. В третата част Мертенс стартира мощно и продължи по този метод до самия край, с цел да завоюва срещата с 6-0.

„ Благодаря на всички, които пристигнаха. Тя игра превъзходен мач. Аз съумях да подвигна нивото в третия сет. Винаги е подло в първия мач за годината. Направих много неточности във втория сет. Казах си, че би трябвало да бъда по-позитивна “, разяснява след мача Мертенс.

Развитието на мача:

Първият мач на Топалова против тенисистка от толкоз високо равнище стартира с пробив в интерес на Мертенс. Веднага по-късно обаче българката съумя да върне изоставането си. Белгийката бе тази, която първи взе сервис гейма си за 3-1. Особена разлика в класите на корта обаче нямаше.

Световната №29 имаше проблеми с началния удар, а в това време правеше и не малко непредизвикани неточности. Всичко това докара и все по-стабилната игра на Топалова доведоха до чудесна серия за Гери, която стигна от 2-4 до 4-4 и даже имаше точка за 5-4. Все отново Мертенс, която има и доста положителни резултати на двойки, проби за 5-4. В този случай опитната тенисистка не трепна и с бърз гейм затвори сета.

Достигалата до полуфинал на Australian Open стартира мощно втория сет и още веднъж проби на старта преди да затвърди с гейм на 0. Серията от четири следващи гейма за Мертенс бе спряна с гейм на 0 за Топалова, което ѝ вдъхна нови сили. Последва страховит гейм за Гергана, която се възползва от двойна неточност и след няколко дълбоки ретура доближи до 15-40. Настоящата 29-а в света отрази опциите, както и още две по-късно като в три от случаите пласира добър сервис, а в другия българката не съумя да направи подсечения си бекхенд на мрежата. Топалова обаче бе търпелива. Брилянтен минаващ удар с форхенд по правата кацна на линията и ѝ обезпечи пети брейкбол и този път геймът завърши в нейна изгода. Този път и сервис геймът бе извоюван, което докара до задатък от 3-2 на почивката.

Случващото се в последните геймове несъмнено повлия на Мертенс, която продължи с неубедителното сервиране и по този начин се стигна до 15-40 и две благоприятни условия пред Топалова да поведе с 4-2. Те бяха отразени, само че осмата двойна неточност даде нов късмет на българката, която този път се възползва.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР