Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава

...
Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава
Коментари Харесай

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София?

Унищожава ли се културно-историческото завещание на София ? Този въпрос задава заместник-председателят Вътрешна македонска революционна организация и общински консултант в Столичния общински съвет Карлос Контрера към кмета на столицата Васил Терзиев и към Министерството на културата. Поводът е положението на площад „ Света Неделя “ в София .

 „ Веднага след локалните избори през есента на 2023 година новият кмет и „ Спаси София “ се похвалиха, че са премахнали паркинга пред хотел „ Балкан “. Само че така наречен паркинг в по-голямата си част беше археологически обект и се правиха изследвания. Новата власт на София засипа разкопките, бетонира ги и сложи един противен унипаваж “ , дава детайлности към обстановката Контрера.

Другата част от археологическите разкопки тънат в съсипия . Покрити са с едни скъсани платнища , а към тях е цялостно с отпадъци .

Общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация в СОС пита кмета на София и Министерство на културата за какво се позволява сходно варварско отношение към културно-историческото завещание на столицата , а и на България. Той показва, че цялата зона на площад „ Света Неделя “ попада в историко-археологически резерват „ София-Средец “.

Това значи, че пространството е с изключително равнище на отбрана и всяка интервенция в обществената среда (каквато са площадът и улиците към него) следва да бъде съгласувана с Министерство на районното развиване (тъй като зоната е със статут на обект от национално значение), с Министерство на културата и, несъмнено, с Националния институт на недвижимото културно завещание. „ Дали това е спазено? “, пита Контрера.

„ На софиянци от години прави усещане, че с разкопките на площад „ Света Неделя “ нищо не се случва. Част от тях даже бяха засипани, откакто „ Промяната “ пристигна на власт в София. Няма и помен от опит разкопките да се консервират и експонират, както беше концепцията с реконструкцията на площад „ Света Неделя “ , акцентира още заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация.

Според Контрера редовно се унищожава културно-историческото завещание в зоната на площада , удостоверение за което е последното слагане на унипаваж в една част на площада, който не кореспондира по никакъв метод с образа, който това пространство има.

Ето и част от въпросите, отправени документално към Столична община и Министерство на културата:

„ Какви дейности са осъществявани в резервата, с чия глоба, законни ли са, има ли утвърдени планове за археологическите изследвания, реставрационно-консервационна активност и експониране. Отправям и въпрос кой, на какво съображение и по какъв начин е разпоредил зариването на археологическите разкопки сред църквата „ Света Неделя “ и входа на хотел „ Балкан “?

Отделно от това следва да бъде изяснено кой е извършил консервацията преди засипването и кой, по какъв начин и за какви пари е направил „ полевата консервация “ на откритата част. На каква стойност е била план-сметката за консервиране – през НАИМ или РИМ-София? За откритата част – явно е подхваната полева консервация, кратковременна. Какво се планува отсега нататък?

Като общински консултант показвам отвращение, че откритата част на практика е оставена да се разрушава, а Столична община и МК са позволили зариване, покриване на частта от разкопките до храм „ Света Неделя “, с което окончателно е унищожено материално културно-историческо завещание и то в границите на резерват, който е със статут на народен обект и сходни дейности са безусловно неприемливи и противозаконни! “

Софийска вода: Нови уреди усъвършенстват пречистването на отпадъчните води в София

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР