УниКредит Румъния и Алфа Банк Румъния се споразумяха за основните

...
УниКредит Румъния и Алфа Банк Румъния се споразумяха за основните
Коментари Харесай

УниКредит и Alpha Services and Holdings обявяват сливане в Румъния


УниКредит Румъния и Алфа Банк Румъния се споразумяха за главните стопански условия по сливането сред двете финансови институции, с което се основава третата по величина банка на локалния пазар с общ пазарен дял от 12% във връзка с общите активи. Сливането сплотява два взаимно допълващи се франчайза в страна с висок напредък, като УниКредит Румъния и Алфа Банк Румъния имат мощни позиции и в корпоративния сегмент, и в сегмента банкиране на дребно.

Приключването на договорката се чака през 2024 година, след завършване  на процеса по дю дилиджънс, корпоративните утвърждения за сливането и всички нужни регулаторни утвърждения и единодушия, в това число антитръстови инспекции. При привършване на договорката се чака Алфа Банк да резервира 9,9% от акционерния капитал на обединеното сдружение и да получи парично заплащане в размер на 300 млн. евро. Финансовият съставен елемент остава предмет на корекции след процедурата по дю дилиджънс по отношение на качеството на активите, в случай че е използвано.

Сливането ще обезпечи на клиентите на Алфа Банк Румъния достъп до разширена гама от услуги и артикули, а двете страни ще подсигуряват непрекъснатост и качество на обслужването на своите клиенти през преходния интервал.

Двете финансови институции подписват комерсиално партньорство при предлагането на банково обезпечаване, ръководство на активи и други банкови артикули, като договорят следните условия:

В рамките на съдействието експертният опит на УниКредит и богатият ѝ набор от артикули в региона на ръководството на активи и банковото обезпечаване ще форсира развиването на опциите на AlphaLife и ще обогати предлагането на артикули за ръководство на благосъстоянието, налични за клиентите на Алфа Банк. Това е прегледен образец за добавената стойност на УниКредит за трети страни и доказателство за уговорката ѝ да бъде банка за бъдещето на Европа, като уголемява предлагането на най-хубавите си артикули на нови пазари.

Финансовите институции, също по този начин, ще проучат и спомагателните благоприятни условия за съдействие в отговор на потребностите на своите клиенти в съответните страни на наличие, като употребяват общия си интернационален капацитет и благоприятни условия за иницииране на районно банкиране, транзакционно банкиране, синдикирано кредитиране, консултантски услуги, пазарни и корпоративни услуги, както и на други банкови услуги и артикули.

Окончателното съглашение за комерсиалното партньорство предстои на привършване на процеса по дю дилиджънс, корпоративни утвърждения и всички нужни регулаторни утвърждения и единодушия, в това число във връзка с антитръстовото законодателство.

УниКредит насочи и предложение към Гръцкия фонд за финансова непоклатимост ( " HFSF " ) да закупи, в сходство със тактиката и процедурите за продажба на HFSF, всички акции, които HFSF понастоящем има в Алфа, равняващи се на 9%. Сделката ще има нищожно влияние върху съответствие на базовия личен капитал от първи ред (CET1) на УниКредит.

Ако процесът с HFSF не бъде приключен, УниКредит се ангажира да закупи от пазара финансов дял, еднакъв на по-ниския от 5% или друг % от дялове, като резултат от вложението на УниКредит в обща авансово контрактувана сума за интервал от 24 месеца.

Сделката сред финансовите институции ще даде опция на УниКредит да ускори наличието си в Румъния, страна с висок капацитет за напредък, и да разшири обсега на продуктите и услугите си в Гърция, страна със мощни вероятности за напредък. След структурните промени през последните години Гърция се върна към ролята си на страна с висок напредък и сериозен капацитет и съставлява значим център за франчайза на УниКредит в Централна и Източна Европа посредством комерсиалната си връзка в този район, подкрепена от търговията и туризма.

Партньорството с УниКредит поддържа тактиката на Алфа Банк и укрепва цената на франчайза ѝ, като усъвършенства предлагането на артикули и форсира постигането на задачите на бизнес проекта. Това в допълнение ще надгради опциите на Алфа Банк за обслужване на клиенти посредством шерване на ноу-хау и потребление на продуктите и дългогодишното наличие на УниКредит на родните пазари в Италия и Германия, както и на франчайза в Централна и Източна Европа.

Сливането в Румъния ще окаже влияние върху съответствие на базовия личен капитал от първи ред (CET1) на УниКредит от към 15 базисни пункта и дружно с комерсиалното партньорство, концентрирано към финансовите заводи на УниКредит, се чака да добави на настояща база над 100 млн. евро спомагателна чиста облага за италианската банка. За Алфа Банк договорката оставя упованията за чистата облага непроменени, като в допълнение покачва финансовите ѝ буфери с над 100 базисни пункта, като по този метод води до повишение на възвращаемост на капитала (ROTE) с най-малко 50 базисни пункта, с капацитет за в допълнение нарастване.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР