Уникално копие на картината Брезовски овчари“ на големия ни художник

...
Уникално копие на картината Брезовски овчари“ на големия ни художник
Коментари Харесай

Уникално копие на „Брезовски овчари“ на Златю Бояджиев предизвика фурор в Брезово

Уникално копие на картината „ Брезовски овчари “ на огромния ни художник Златю Бояджиев провокира същински възторг на изложбата, открита нощес в НЧ „ Отец Паисий 1876 “ . Тя изобразява група овчари, седнали да починат и беседват, а създател на копието е художникът Съби Гавраилов , който е роден в Брезово, само че работи и твори във Англия.

Двамата с майстора на четката Стефан Добревски , също родом от Брезово, само че живее в Норвегия, откриха взаимна галерия „ Корени “ в читалището. Художниците са минали стотици километри , с цел да подредят експозиция със свои платна и да станат част от празника на града и самодейностите по случай 120 година от рождението на Бояджиев.

Двамата създатели бяха показани от изкуствоведа и учител в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство проф. Емилия Константинова . Тя поздрави Съби за смелостта да посегне на шедьовъра, както и за крайния резултат.

„ Благодарим на общината, че сбъдна фантазията ни да създадем галерия тук. Седем месеца ми лиши основаването на „ Брезовски овчари “ – беше извънредно прочувствено прекарване “ , съобщи Гавраилов.

Специално за изложбата и юбилейната годишнина на огромния занаятчия художниците са нарисували негов портрет и родната му къща . Картините бяха сложени на статив в центъра на читалището и ще бъдат дарени на общината.

Кметът Христо Енков благодари на Съби и Стефан за това, че са се отзовали на поканата да се включат в честванията, както и за извършения пленер с млади гении.

Изложбата може да бъде забелязана от посетителите и през днешния ден от 10:00 до 19:00 часа .

В днешния ден, който е финален, от празниците на брезовската чаршия, ще се проведат шампионати по бридж , силов трибой и канадска битка . Пред постройката на Общината ще бъдат показани 2 изложения на надарени деца от общините Брезово, Раковски и община „ Марица “. В по-късните часове на централния площад ще се изявят гостите от побратименото с Брезово молдовско село Колибабовка и техният живописен колектив „ Българи “. Участие ще вземат още надарени малчугани от детска градина „ Вела Благоева “ и самодейци от читалището в Брезово. За положителното въодушевление на поданици и посетители ще се погрижи оркестър „ Орфей “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР