Уникалната пещера Бисерна в Шуменско плато е затворена за посетители.

...
Уникалната пещера Бисерна в Шуменско плато е затворена за посетители.
Коментари Харесай

Това е най-забележителната пещера близо до Варна, но се влиза само с предварителна уговорка

Уникалната пещера " Бисерна " в Шуменско плато е затворена за гости. Тя е  със със специфичен режим на достъп – два месеца напролет и два-три през есента. Изисква се и наложителна спогодба по телефона с управата на лесопарк Кьошковете, с цел да бъдете включени в групата за посещаване, описаха гости. 

Уникалното естествено обучение се е намирала на дъното на Сарматско море и е относително млада от геоложка позиция – на 3.5 млн. години. Има превъзходни тавани, украсени с тънки сталактити, в края на които блестят като бисери капчици вода. Благоустроявана е по времето на комунизма, само че по този начин и не е отворена за гости. Това се случва за първи път през 2012 година.

Заради особения режим на отваряне тя не е и изключително известна. Но несъмнено си заслужава визитата. Освен сталактити, в нея могат да се видят и други формирания – сталагмити, сталактони, драперии, а на някои места се виждат следите от удряните в стените камъчета, които теченията са носили и са образували така наречен леопардова кожа.

Посетителската пътека е с дължина 800 метра в едната посока. Изисква се да се влиза с подобаващи затворени обувки (кално е и е хлъзгаво, на някои места се стъпва по гуано) и по-топли облекла – температурата е непрекъсната в диапазона 11-13 градуса.

До пещерата може да се стигне пешком от паркинга към Шуменската цитадела по асфалтови алеи и малко слизане по черна пътека (общо към 2 км в посока), или по черни пътища и пътеки, следвайки маршрута, даден на тази страница в едната или в другата посока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР