Унгарският премиер Виктор Орбан, който в неделя ще се кандидатира

...
Унгарският премиер Виктор Орбан, който в неделя ще се кандидатира
Коментари Харесай

Унгария на Орбан води борба на четири фронта

Унгарският министър председател Виктор Орбан, който в неделя ще се кандидатира за четвърти пореден мандат, неуморно трансформира страната си, пренебрегвайки рецензиите на Запада, който го укорява в властнически уклон.

Дотолкова, че през 2020 година авторитетната американска Неправителствени организации " Фрийдъм хаус “ извади тази централноевропейска страна от листата на демократичните страни и я подреди в този на " хибридните режими “ - първа в Европейския съюз (ЕС).

Завой към " хомофобия “

" Страната на приказки за всички “, цялостна сбирка, която трансформира Чаровния принц в гей, стана девиз на съперниците на Виктор Орбан.

От лятото на 2021 година, разискването на хомосексуалността пред малолетни се санкционира с санкция.

Този закон, който в действителност съвсем не се ползва, е кулминационна точка на поредност от ограничения, подхванати през годините и преценявани от Неправителствени организации като „ " омофобски “.

58-годишният министър-председател желае да остави собствен отпечатък, предпочитайки " нелиберален “ роман в публичен и културен проект, въз основа на " отбраната на християнска Европа “.

" Традиционните полезности “ на фамилията и брака бяха вписани в конституцията при завръщането му на власт през 2010 година

Воден от същото предпочитание за " отбрана на унгарската еднаквост “, Орбан нападна мигрантите и подкрепящите ги Неправителствени организации, като ограничи правото на леговище и издигна бариери по границите. Това стана мотив за няколко неоправдателни решения против Унгария от Съда на Европейския съюз.

Близост с Путин

Това предпочитание за привършване с комунизма не пречи на унгарския водач да " изтъче “ привилегировани връзки с Владимир Путин в границите на политика на неприкритост към Изтока.

Виктор Орбан, който през 2014 година беше хвалил " съветския модел “, обича да акцентира положителното си съгласие с съветския президент, с който се среща съвсем всяка година.

Прехвърляне на централата на московска банка в Будапеща, сключване на мегадоговори, енергийни с " Росатом " и газови с " Газпром ", потребление на коронавирус ваксина " Спутник “… белезите на доближаване се умножиха.

След началото на нашествието в Украйна Унгария приема бежанци, само че отхвърля да изпрати военна помощ и забрани прехвърлянето на смъртоносни оръжия през своя територия.

Той следва трети път, който не е нито този на Вашингтон, нито е проруски като сръбския, и противопоставен на този на Полша, Румъния и Словакия, останалите гранични страни от Европейски Съюз и НАТО.

Орбан се обърна и към Пекин. Обвързвайки се с Доналд Тръмп и бразилеца Жаир Болсонаро, той утвърждава " мощните мъже “.

Челен конфликт с Европа

След години на напрежение, 2021 година означи развода на Виктор Орбан с консервативните му европейски сътрудници. Неговата партия ФИДЕС затръшна вратата на групата на Европейската национална партия в Европейския парламент и стартира договаряния, с цел да се сближи с крайната десница.

Втвърдиха се връзките и с Европейската комисия: тя вкара невиждан механизъм, който разрешава отнемане от еврофондове на страна, където се следят нарушавания на върховенството на закона.

Утвърден през февруари от Съда на Европейски Съюз, този механизъм още не е задействан. Но в това време, Унгария още не е получила 7,2-та милиарда евро по проекта за възобновяване след коронавирус.

Брюксел приказва за проблеми с публичните поръчки, за спор на ползи и за корупция.

Будапеща дава отговор, че това е " политическо решение “, оспорвайки " злоупотребите с власт “ на " бюрократичния хайлайф “ против " унгарския народ “.

Шпиониране на популацията

Когато през 2021 година избухна абсурдът " Пегас “, Унгария бе единствената страна от Европейски Съюз, посочена като консуматор на израелския шпионски програмен продукт.

Подобно на Мароко и Мексико, държавното управление се е възползвало от тази технология, с цел да следи 300 телефонни номера, съгласно интернационален медиен консорциум. Властите, без да удостоверяват това, настояват, че не са нарушили разпоредбите.

Кое е общото сред обектите на следене, без значение дали са публицисти, юристи, на изборна служба или предприемачи: те са срещу държавното управление.

През 2016 година Унгария беше наказана от Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) за прецизна смяна на закона, тъй че да легализира тези практики.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР