Унгария вече има министерства на енергетиката. Решението идва на фона

...
Унгария вече има министерства на енергетиката. Решението идва на фона
Коментари Харесай

Унгария вече има министерство на енергетиката

Унгария към този момент има министерства на енергетиката. Решението идва на фона на внезапното повишаване на енергийните цени, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди това ресорът на енергетиката бе поверен на Ласло Палкович, който беше също по този начин и министър на технологиите и промишлеността. Той обаче разгласи, че подава оставка.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан не е привикнал министри в кабинета му да подават оставка, отбелязва Франс прес. След като одобри оставката на Палкович, той решил да отдели енергийния сектор в настрана министерство, което ще дава отговор за оправянето с покачването на енергийните цени, провокирано от войната в Украйна и от санкционната политика на Европейски Съюз, показва организацията. Начело на ведомството бе назначен 60-годишният икономист Чаба Лантош.

Според маджарски медии Палкович е подал оставка поради различия с други членове на държавното управление по отношение на възобновимите енергийни източници. Той отдавна бил последовател на зелената енергетика, по-специално на вятърните паркове и фотоволтаичните централи, до момента в който други министри били срещу тях.

Самият Палкович, който бе водеща фигура в държавното управление на Орбан от 2018 година, не е оповестил обществено какви са претекстовете за оставката му.

През последното десетилетие Орбан сложи акцент върху развиването на нуклеарната енергетика и потреблението на съветски въглеводороди, от които Унгария е мощно подвластна.

От началото на спора в Украйна Орбан се постара да резервира положителните си връзки с Кремъл, с цел да продължи да употребява съветски газ и нефт. Той също така реализира изключване на страната му от европейското петролно ембарго върху съветския недопечен нефт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР