Унгария, Сърбия и Словения създадоха съвместна борса за търговия с

...
Унгария, Сърбия и Словения създадоха съвместна борса за търговия с
Коментари Харесай

Унгария, Сърбия и Словения създават регионална борса за електроенергия

Унгария, Сърбия и Словения сътвориха взаимна борса за търговия с електрическа енергия в Централна Европа, наречена Blue Sky. Споразумението за основаването му беше подписано в Будапеща от министъра на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, както и представители на държавните управления на Сърбия и Словения.

В словото си на церемонията унгарският външен министър означи смисъла на трансграничното съдействие в региона на енергетиката, което ще служи за подсилване на икономическата сигурност на всички страни в района. „ Това е изключително значимо, като се има поради, че търсенето на електрическа енергия в Централна Европа се чака да нарасне с 50% до 2030 година “, сподели Сиярто. Той посочи, че в плана ще взе участие и Европейската енергийна борса със седалище в Лайпциг, която „ ще обезпечи свързаост с най-новите технологии дружно със словенски и маджарски систематични оператори “.

Унгария внася към 25% от потреблението на електрическа енергия, защото към момента не може да си обезпечи този запас. Системата му е обвързвана с енергийните системи на всички прилежащи страни. Основните експортьори за Унгария са Австрия, Сърбия, Словакия и Хърватия. В същото време самата унгарска страна доставя електрическа енергия в граничните региони на редица прилежащи страни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР