Унгария е против холандският премиер Марк Рюте да поеме кормилото

...
Унгария е против холандският премиер Марк Рюте да поеме кормилото
Коментари Харесай

Унгария няма да подкрепи Марк Рюте за генерален секретар на НАТО

Унгария е срещу холандският министър председател Марк Рюте да поеме кормилото на НАТО, когато постът бъде освободен по-късно тази година, сподели във вторник министърът на външните работи на страната Петер Сиярто.

Отблъскването от Будапеща прибавя към несигурността към проекта за заместничество на висшия пост във военния съюз. Една трета от 31-те страни членки остават нерешителни по отношение на поддръжката към Рюте, който има поддръжката на Съединени американски щати за правоприемник на отиващия си общоприет секретар Йенс Столтенберг.

Рюте е дълготраен критик на настоящето държавно управление в Будапеща.
„ Със сигурност не можем да подкрепим избирането на човек за поста общоприет секретар на НАТО, който преди този момент искаше да сложи Унгария на колене “, сподели Сиярто. През 2021 година Рюте осъди новото анти-ЛГБТ законодателство, въведено от унгарския министър председател Виктор Орбан, заявявайки, че страната " към този момент няма работа да бъде в Европейския съюз ".

„ Дългосрочната цел е да сложим Унгария на колене по този въпрос “, сподели той тогава.

Забележките на Сиярто идват дни преди Орбан да се срещне с Доналд Тръмп в Съединени американски щати.

Лондон, Париж и Берлин също дадоха обещание да поддържат кандидатурата на Рюте за НАТО. С известност на " шепотник на Тръмп ", Рюте би бил считан за съвършен сътрудник в някои кръгове, ако настроеният към НАТО някогашен президент завоюва изборите в Съединени американски щати през ноември.

Група страни от източния фланг наоколо до съветската граница също остават неубедени в кандидатурата на Рюте – само че по разнообразни аргументи.

Балтийските страни са недоволни от неналичието на ангажимент на Рюте във връзка с холандските разноски за защита, до момента в който румънският президент Клаус Йоханис е неудовлетворен от дългогодишната опозиция на Холандия против присъединението на страната му към Шенгенската зона. Миналия месец Йоханис сподели на съдружниците, че е решил да провокира Рюте.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР