Унгария днес призова партньорите си в ЕС да последват примера

...
Унгария днес призова партньорите си в ЕС да последват примера
Коментари Харесай

Унгария призова ЕС да последва примера на Грузия

У нгария през днешния ден прикани сътрудниците си в Европейски Съюз да последват образеца на Грузия, чийто парламент утвърди неодобрен от Запада закон за " задгранично въздействие “ , съобщи Франс прес.

Приемането на този закон, чиято цел са медии и неправителствени организации, които получават задгранично финансиране, провокира всеобщи демонстрации в цялата страна и голям брой интернационалните реакции през последните седмици.

Правителството на Виктор Обран – съдружник на Тбилиси, отхвърли да утвърди взаимно написано от Европейски Съюз писмо, което приканва Грузия да анулира този закон.

„ Далеч сме от това да наложим несъгласие, ние желаеме да насърчим въвеждането на сходни закони в Европейски Съюз! “, написа в „ Екс “ Балаж Орбан, политически шеф на премиера.

„ Не е опасност за демокрацията да се пази суверенитета на една страна от нежелана задгранична интервенция “, съобщи Балаж Орбан и добави, че „ вместо да осъжда закона, за Европейски Съюз ще е по-добре да последва образеца му “.

Приетият грузински нормативен акт задължава всяка организация с нестопанска цел или медия, получаваща повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписани като „ организации, преследващи ползите на задгранична мощ “.

Неодобряващите закона го нарекоха „ съветски закон “ поради приликите му с съветско законодателство за репресии против опозицията.

Мерките провокираха рецензии от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Върховният представител на Европейски Съюз за външна политика и политика на сигурност Жозеп Борел съобщи от името на Европейска комисия, че счита текста на закона за опровержителен на европейските „ полезности “ и „ съществени стандарти “.

Унгария, която макар войната в Украйна остана близка до Кремъл, неотдавна одобри законодателен пакет за основаването на орган за наблюдаване, за да предотвратява „ задгранична интервенция “.

През февруари Брюксел стартира наказателна процедура поради унгарския закон, защото го намира за опасност против демокрацията.

Вижте повече в нашата галерия : 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР