Улф Геркенс се присъединява към компанията Norddeutsche Affinerie (днес Aurubis)

...
Улф Геркенс се присъединява към компанията Norddeutsche Affinerie (днес Aurubis)
Коментари Харесай

Улф Геркенс: "Аурубис" ще изгради втори соларен парк до завода край Пирдоп и Златица

Улф Геркенс се причислява към компанията Norddeutsche Affinerie (днес Aurubis) на 1 януари 1984 година След придобиването на компанията Cumerio през 2008 година, Улф Геркенс е претрупан с цялата европейска активност в бранша на енергетиката и климата. Геркенс ще взе участие като преподавател в, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 23 ноември. Как колос като " Аурубис " би могъл да се трансформира във въглеродно неутрална компания? Заводът в България стартира да построява лична слънчева мощ, само че това не е задоволително.
Да, последният план в тази посока е фотоволтаичната ни централа в България. Тя е с мощ 10 мегавата - задоволителна за потребностите на 3500 семейства, само че ще покрива единствено 2.5% от потреблението ни. Медодобивът е доста енергоемко произвеждане и нашият отпечатък е главно заобиколен - през тока, който употребяваме. В България да вземем за пример над 40% от електричеството е от въглищни ТЕЦ-ове. Начинът е да произвеждаме част от силата със лични ВЕИ, от външните пазари да купуваме зелена, а където употребяваме горива - да ги заменяме с чисти. В Хамбург опитвам с водород в производството на анодна мед, в завода ни в Олен, Белгия, имаме ветрогенератори, в България планираме втори фотоволтаик и ще употребяваме преходно нисковъглеродно гориво - природен газ, когато приключи градежа на газопровода до Средногорието.
А какви са политиките ви към пречистването на водите и качеството на атмосферния въздух?
Те са част от тактиката за резистентност. На Седмицата на Лондонската железна борса тази година представихме Tomorrow Metals by Aurubis ( " Метали за бъдещето от " Аурубис " ) - концепцията ни за по-голям дял на преработването в производството и в допълнение понижаване на външното влияние. Инвестирали сме над 670 млн. евро единствено за екология от 2000 година насам в заводите на групата ни в Европа. Резултатът е понижаване на праховите излъчвания във въздуха с 96% и на остатъчни метали във водата с 88% по отношение на равнищата от преди 20 години. Най-новият план стартира предишния месец в Германия - 85 млн. евро за спомагателна редукция на дифузните прахови излъчвания в Хамбург. В България от 600 млн. евро вложения, над 100 млн. са единствено за екология. В завода ни до Пирдоп и Златица работи и неповторимо оборудване - пречиствателна станция за дъждовни води. Когато страната ви беше ротационен европредседател, аташетата по околна среда на страните членки го посетиха.
Реклама Какви вероятности в имплементирането на ESG тактика има в " Аурубис "?
Работещи ESG политики са условие за покриване на новия стандарт за резистентност в нашата промишленост - The Copper Mark. През тази година заводът ни в България стана една от първите медни металургии в целия свят, която беше сертифицирана по The Copper Mark. Изискванията са доста високи, трябваше да се покрият 32 интернационалните критерия, част от които мерят точно устойчивостта в общественото, екологичното и корпоративното ръководство. The Copper Mark е освен оценка за компанията, само че и знак към нашите снабдители и крайни пазари по веригата на доставки - че би трябвало да се стремят към същите стандарти, на които ние отговаряме и пожелаваме.
Смятате ли, че европейската Зелена договорка и самодейността Fit to 55 са постижими и биха обезпечили стремежи резултат?
Зависи от отправната точка. Преходът е провокационен и изисква дейности. Групата " Аурубис " има ясно сложени цели и работи по тях от близо 10 години. Към момента производството на заводите от цялата група е с въглероден отпечатък под 50% по отношение на междинния за бранша. Целта ни е да станем въглеродно неутрална компания най-късно до 2050 година
Какво съгласно вас е основното решение (като технолоогия) за декарбонизирането на стопанската система?
Ние сме основна част от процеса, тъй като произвеждаме мед и съпътстващите я цветни метали. Без тях решенията за декарбонизиране на стопанската система са просто невъзможни. За цялостната електрификация - ВЕИ, хранилища за предпазване на сила, съгласуваност, е-мобилност трябват доста метали. Но с цел да бъдат ефикасни софтуерните решения, бизнесът би трябвало да разполага и с работещи принадлежности, които да поддържат този преход. Това са регулациите за опазване на конкурентоспособността на европейската промишленост. Ние сме енергоемко произвеждане и подвластен от цената на тока. В множеството страни от Европейски Съюз работи механизъм за компенсиране на непреките разноски за въглеродни излъчвания в цената на електрическата енергия. Такъв би трябвало да се вкара и в България.
На 23 ноември ще се организира, проведена от " Капитал ". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да показа опциите за бизнеса, които предлага преходът към резистентен стопански напредък. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развиването на сполучливи начинания за публично-частно партньорство.Ще бъдат прегледани следните тематики: Как да подготвим пътя към стопанска система с нулеви чисти емисии; Цели на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в готови за бъдещето бизнес модели и основаване на условия за резистентен растеж; Внедряване на технологии и поддръжка за нововъведения в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор; Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за триумфи, благоприятни условия и провокации.Лектори ще бъдат представители на Европейски Съюз, изпълнителни шефове и членове на бордове, представители на експертни центрове, водачи от индустриалния бранш, представители на държавното управление, представители на органите за локално самоуправление.КЪДЕГрандхотел " Милениум " - СофияМоже да се регистрирате и закупите билети. Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР