Украйна приветства първия си Оскар за 20 дни в Мариупол

...
Украйна приветства първия си Оскар за 20 дни в Мариупол
Коментари Харесай

Украйна с първи "Оскар" за документален филм, показващ престъпленията на Русия

Украйна приветства първия си " Оскар " за " 20 дни в Мариупол " - документален филм за обсадата на този украински град напролет на 2022 година от съветската войска, като дефинира триумфа му като " значим ", с цел да се опише за " закононарушенията на Русия " в миг, когато помощта на Съединени американски щати за Киев провокира неустановеност, съобщи Франс прес, представено от Българска телеграфна агенция.

" Първият (за Украйна - бел. ред.) " Оскар " в историята. И какъв брой е значим тъкмо в този момент. Светът видя истината за закононарушенията на Русия. Справедливостта побеждава ", съобщи ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак в обществената мрежа " Екс ".

Филмът, получил през вчерашния ден " Оскар " за най-хубав документален филм, е основан от украинските публицисти Мстислав Чернов, Евгений Малолетка и Василиса Степаненко, работещи за Асошиейтед прес.

През последните седмици той към този момент завоюва редица интернационалните награди, измежду които " Пулицър " и БАФТА, еквивалент на английските награди " Сезар ".

Постигнатият в Лос Анджелис триумф провокира вълна от страсти в украинските обществени мрежи. Депутатката от прозападната съпротива Ирина Герашченко разяснява във " Facebook ", че това е " Историческо и в същото време тъжно събитие ". " Благодаря на основателите на този отблъскващ филм ", добави тя.

Документалният филм демонстрира нещастието на град Мариупол, в Източна Украйна, който става цел на съветските сили от първия ден на нашествието, на 22 февруари 2022 година и пада под техен надзор 86 дни по-късно с цената на десетки хиляди жертви и съвсем цялостното си разрушение.

Журналистите на АП, които прекараха три седмици в обсадения град, съумяват да оцелеят и да разпространят своите фрагменти.

" Вероятно съм първият режисьор, качил се на тази сцена, който споделя, че бих предпочел в никакъв случай да не прави този филм, в случай че в подмяна Русия не беше нападала Украйна и не беше окупирала нашите градове ", съобщи режисьорът Мстислав Чернов на церемонията в Лос Анджелис.

Наградата се присъжда в миг, когато украинската войска се бори на фронта, а помощта от Запада понижава. В Съединени американски щати, най-важният боен съдружник на Киев против Русия, пакетът от помощи в размер на 60 милиарда $ е блокиран от месеци в Конгреса на фона на различията сред републиканци и демократи, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР