Украйна е започнала да използва балистични ракети с по-дълъг обсег

...
Украйна е започнала да използва балистични ракети с по-дълъг обсег
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Киев за първи път използва американски ракети с по-голям обсег на действие

Украйна е почнала да употребява балистични ракети с по-дълъг обхват против Русия , които са били скрито предоставени от Съединени американски щати , потвърдиха американски чиновници, съобщи „ BBC “.

Оръжията са били изпратени като част от предходен пакет за поддръжка от страна на Съединени американски щати и са пристигнали този месец. Длъжностни лица обявиха, че те не са били оповестени обществено, с цел да се резервира „ оперативната сигурност “ на Украйна . Те към този момент са били употребявани най-малко един път за нанасяне на удари по съветски цели в окупирания Крим .

Сега към Киев се насочва спомагателна американска помощ. Очаква се в най-скоро време да бъдат изпратени още американски оръжия, откакто в сряда президентът Джо Байдън подписа нов пакет от икономическа и военна поддръжка за Украйна на стойност 61 милиарда $ .

Ракетите, които към този момент бяха тихомълком предоставени, са версия с по-дълъг обхват на деяние на армейските тактически ракетни системи (АТАКС), удостовери в сряда представител на Държавния департамент. Преди това Съединени американски щати предоставиха на Украйна версия на ATACMS със междинен обхват на деяние , само че се въздържаха да изпратят нещо по-мощно, частично заради опасения за компрометиране на военната подготвеност на Съединени американски щати .

Според NBC, която първа заяви новината, формалните лица също по този начин са били загрижени, че украинците могат да употребяват оръжието за нанасяне на удари на съветска територия, което да докара до ескалация на спора.

Украинците от дълго време упорстват за тези системи, които могат да изстрелват ракети на разстояние до 300 км. Смята се, че Байдън скрито е дал зелена светлина през февруари. На брифинг за публицисти в сряда представителят на Държавния департамент удостовери, че даването на ATACMS с по-голям обхват на деяние е станало „ по директно напътствие на президента “ . Ведант Пател изясни:

„ Съединени американски щати не оповестиха това първоначално, с цел да запазят оперативната сигурност за Украйна по тяхно искане. “

Не е ясно какъв брой от оръжията към този момент са изпратени, само че съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон възнамерява да изпрати още.

„ Те ще имат значение. Но както съм казвал и преди на тази трибуна… няма сребърен патрон “ , посочи той.

Ракетите с по-голям обхват на деяние дават на Украйна опция да нанася удари по-дълбоко в регионите, следени от Русия, изключително в бази, хранилища и логистични центрове. Те бяха употребявани за първи път предходната седмица за нанасяне на удари по съветско летище в окупирания Крим, оповестиха американските медии, а по-късно и при офанзива против съветски войски в окупирания пристанищен град Бердянск през нощта против вторник.

През последните месеци Киев ускори апелите си за западна помощ , защото запасите му от муниции са изчерпани, а Русия реализира непрекъснати триумфи.

Новият пакет от помощи , който беше утвърден от Байдън в сряда, следва месеци на застой на фона на опълчването на някои членове на Конгреса против помощта. Пакетът от оръжия на стойност милиард $ се чака да бъде първият от многото от 61 милиарда $ нова помощ , като не всички средства ще бъдат изразходвани за оръжия.

Помощта за сигурност , която Съединени американски щати са изпратили на Украйна от началото на пълномащабното навлизане на Русия, възлиза на 44 милиарда $ .

„ Това ще направи Америка по-сигурна, ще направи света по-сигурен “ , съобщи президентът на Съединени американски щати, откакто подписа закона за новата помощ. В отговор на пакета украинският президент Володимир Зеленски съобщи:

„ Сега ще създадем всичко допустимо, с цел да компенсираме половин година, прекарана в диспути и подозрения. “

Той добави:

„ Това, което съветският окупатор съумя да направи през това време, това, което Путин възнамерява в този момент, ние би трябвало да обърнем против него. “

След загубата на град Авдийвка от Украйна през зимата, неотдавна Зеленски предизвести, че през идващите седмици се чака съветска атака . През последните месеци украинските сили страдат от дефицит на муниции и системи за противовъздушна защита , а публични лица упрекват Съединени американски щати и други западни съдружници в закъснение на военната помощ за загубата на човешки живот и територия .

В сряда Съливан съобщи, че сигурно е допустимо Русия да реализира спомагателни тактически триумфи през идващите седмици. Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 година, десетки хиляди души , множеството от които бойци , бяха убити или ранени и от двете страни, а милиони хора напуснаха домовете си .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР