Украинското настъпление при Харков се засилва като снежна топка. Силите

...
Украинското настъпление при Харков се засилва като снежна топка. Силите
Коментари Харесай

Бившият военен №1 на Полша: Следващата цел на украинците ще бъдат Донецк и Луганск - Свят

„ Украинското нахлуване при Харков се ускорява като снежна топка. Силите им се насочват към региона на Купянск, имаше известия за нахлуване на украинците в Изюм. Ако съумеят да преминат държавната граница и да я възстановят в региона на Харковска област, това би било голям триумф. След освобождението на Харковска област идващите цели на Украйна ще бъдат Луганск и Донецк. “ Това счита военачалник Мечислав Ченюх, някогашен шеф на генералния щаб на Войско полске, полската войска в диалог за портала Onet.pl.

Според някогашния началник на Генералния щаб силите на руснаците са отслабнали. Ясно е и се вижда в няколко области. Първият е човешкият запас. Руската федерация има проблем с комплектоването на частите, които вземат участие в тази война, счита Ченюх. Оценявайки обстановката на фронта, генералът акцентира, че борбите се печелят от дивизиите, пехотата, танковете и самолетите. Но войните се печелят най-много от логистиката, а тази страна на руснаците е извънредно слаба.

Бившият боен номер 1 на Полша преглежда контранастъпателната интервенция в Харковска област в подтекста на общите старания за отбраната на самия Харков. „ Харков е вторият по величина град в Украйна. В момента е под непрестанен обстрел от съветска артилерия. Действията на украинската войска ще слагат Харков отвън обсега на главните средства за поразяване на Русия. Разбира се, той към момента ще бъде в обсега на техните балистични ракети или крилати ракети, до момента в който по-голямата част от съветските огнестрелни оръжия няма да могат да доближат до тази агломерация. “ – стимулира се генералът.

Контраофанзивата е единствено крачка преди идващите дейности на ВСУ. „ Недалеч от Харков е държавната граница сред Русия и Украйна. Така че в случай че, както в региона на Шумава и Киев, украинците съумеят да преминат до държавната граница и да я възстановят в региона на Харковска, това явно би било огромен триумф за украинската войска. След освобождението на тази област идващите цели на Украйна ще бъдат Луганск и Донецк. “

Въпреки положителните резултати на украинците, ген. Ченюх счита, че още е рано да се приказва за пълномащабно контранастъпление на ВСУ. „ Още е рано да се приказва за това. Засега не съществуват всички условия украинската страна да премине в към такова контранастъпление, каквото знаем от учебниците или историята. Появяват се даже по-широки въпроси по отношение на това дали украинската страна въобще в миналото ще премине в такова контранастъпление, каквото всички ние си представяме? “

Генералът застъпва тезата на някои цивилни полски анализатори на военното дело, като политолога Ярослав Волски, който счита, че контраофанзивата, почнала на Херсонското направление е резултат не от решение на военните управляващи и генералния щаб, а на политическото управление на Украйна. „ Натискът на медиите върху украинските военни да стартират контраатака, атака или контраофанзива беше толкоз огромен, че те се почувстваха принудени да подхващат някакви настъпателни дейности. Но с цел да придобият огромни мащаби сходни дейности, би трябвало да са налице избрани условия. “ – счита генералът и прибавя, че част от изискванията към този момент са налице: руснаците са отслабени, остават без доброволци, активизират се хора без качества, вземат се хора от пандизите, лица с кредитни проблеми, нуждаещи се от пари, както и бездомници. С такава войска, съгласно военния, не може да се организират пълноценни интервенции.

От друга страна въоръжаването на Украйна изрично би трябвало да бъде усъвършенствано. Получаваното от Запада въоръжение не е задоволително, а и не постоянно е най-качественото. „ За да премине към широконастъпателни дейности, Украйна би трябвало да реализира за себе си преимущество във връзка с качеството на техниката, нейното количество и запасите. Не мисля, че към момента са основани такива условия по целия фронт. “

Генерал Мечислав Тенюх твърди, че това, което виждаме, още не е контранастъпление, само че чака с течение на времето изискванията на украинската страда да се подобрят и да получи мечтаното предимство.

Тенюх изрича и любопитна догадка, за какво Русия не организира всеобща готовност. Наред с имиджови и стопански аргументи, генералът изважда и още един аргумент. Кремъл се бои от масовизиране на армията, от влизане на огромни и сложни за надзор маси. Страхуват се, че в такава обстановка може да се стигне до прелом. Експертите показват, че октомврийската гражданска война в Русия през 1917 година стартира оттова, че въоръжената войска се мотае из цялата империя. Недоволната от управляващите и управлението си войска в последна сметка поддържа революцията. Точно от повтаряне на тази история се притесняват съветските върхове и затова не афишират готовност, счита генералът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР