Украинският президент Зеленски планира да посети Вашингтон на фона на дебата за бюджета

...
Украинският президент Володимир Зеленски се готви да посети седалището на
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски се готви да посети седалището на правителството на Съединените щати във Вашингтон следващата седмица, докато излага аргументи за текущата помощ за своя разкъсвана от война страна.

Подробности за посещението започнаха да се появяват в американските медии в четвъртък следобед, като анонимни правителствени източници потвърдиха плановете.

Очаква се Зеленски да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом в четвъртък, заедно с спирка в Капитолия.

Неговата поява ще съвпадне с дебат в Конгреса относно федералните разходи, тъй като законодателите са изправени пред предстоящия 30 септември краен срок за приемане на бюджет.

Администрацията на Байдън поиска от Конгреса да отпусне общо 24 милиарда долара за подкрепа на Украйна, включително 13,1 милиарда долара допълнителна военна помощ и 8,5 милиарда долара за хуманитарна подкрепа.

Но някои политици, особено в Републиканската партия, се възпротивиха на перспективата да изпратят повече пари и доставки на Украйна, тъй като тя се опитва да отблъсне руските сили.

Конгресът вече одобри помощ на обща стойност над $113 млрд. Но последният път, когато законодателният орган одобри финансиране за Украйна, беше през декември - преди републиканците да поемат контрола върху Камарата на представителите.


Сега, с тясно консервативно мнозинство в долната камара, крайнодесните политици имат по-голямо влияние върху това как се решава бюджетното законодателство. Само миналия юли 70 републиканци от Камарата на представителите, водени от представителя на Флорида Мат Гец, подкрепиха предложение за пълно прекратяване на помощта за сигурността на Украйна.

Появата на Капитолийския хълм следващата седмица ще бъде втората за Зеленски от началото на пълномащабното нахлуване в страната му през февруари 2022 г.

При първото си посещение, проведено миналия декември, украинският президент произнесе пламенна реч пред Конгреса, обединявайки депутатите срещу руската „агресия“.

„Въпрос на време е кога ще нападнат другите ви съюзници, ако не ги спрем сега. Трябва да го направим“, каза Зеленски пред Конгреса на САЩ.

„Вашите пари не са благотворителност. Това е инвестиция в глобалната сигурност и демокрация, с която се отнасяме по най-отговорния начин.“


Зеленски е направил няколко пътувания извън родната си Украйна след инвазията, но той трябва да бъде в САЩ още следващата седмица за годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк.

Присъствието му доскоро беше несигурно, но експерти смятат, че той се опитва да генерира подкрепа за украинските военни усилия, като се среща лично със световните лидери.

По-рано Зеленски също направи изненадващи посещения в Холандия и Япония в подобен опит да спечели подкрепа сред световните сили.

Украйна в момента е в разгара на предизвикателна, продължила месеци контраофанзива, докато се опитва да си върне територия, окупирана от руските сили.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР