Украинските военни изтеглят войските си от Вовчанск, а руски войници

...
Украинските военни изтеглят войските си от Вовчанск, а руски войници
Коментари Харесай

Руските военни заемат позиции във Вовчанск. Зеленски отмени посещения в Португалия и Испания

Украинските военни изтеглят войските си от Вовчанск , а съветски бойци към този момент държат позиции там, заяви Би Би Си.

На този декор украинският президент Володимир Зеленски анулира свои визити в Португалия и Испания.

Новината идва, откакто на 10 май Русия стартира да обстрелва границата на Харковска област и даде началото на сухопътна атака в северната част на страната. Вследствие на това Украйна загуби редица села. Евакуации започнаха и в 20-хилядния град Вовчанск.

В сряда началникът на полицията във Вовчанск Олексий Харковски разгласява видео в обществените мрежи, в което демонстрира, че съветските войски заемат позиции в града.

" Врагът държи позиции по улиците на Вовчанск, по тази причина ви апелирам да се изтеглите. Ние оказваме помощ на всички, работим на място, дружно ще победим ", сподели той и добави, че " обстановката във Вовчанск е извънредно сложна ".

В отговор на настъплението украинските сили са се преместили " на по-изгодни позиции " край град Вовчанск и село Лукянци , заяви във вторник Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

В сряда Русия сподели, че нейните сили са завладяли Лукянци, както и село Хлибок, а също по този начин и че са напреднали " надълбоко в защитата на съперника “.

„ Бързаме с муниции, бронирани транспортни средства, ракети, противовъздушна защита, с цел да ги доставим на фронтовата линия “, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен , който е на посещаване в Украйна. Той даде обещание да даде още 2 милиарда $ помощ за страната, откакто през април Камарата на представителите на Съединени американски щати от 61 милиарда $ за Киев.

На фона на териториалните загуби Владимир Зеленски анулира пътувания до Испания и Португалия . Според CNN Portugal повода е точно сложната обстановка на фронта.

В петък, 17 май, Зеленски трябваше да се срещне с испанския крал Фелипе VI в Мадрид. Очакваше се украинският президент да се срещне и с испанския министър-председател Педро Санчес , с цел да подпише двустранно съглашение за сигурност. В Португалия също се очакваше подписването на двустранно съглашение за гаранции за сигурност.

Настъплението на Русия към Харков стартира на 10 май, от този момент са завладяни няколко села в региона. Американският институт за проучване на войната написа в собствен отчет, че темпото на съветските настъпателни интервенции в северната част на Харковска област се е забавило през последните 24 часа.

Според анализаторите приоритет за съветската войска е да сътвори буферна зона по границата, а не да проникне по-дълбоко в Харковска област. Мащабът на съветската офанзивата, както и нейните цели и задания към момента не са ясни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР