Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители

...
Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители
Коментари Харесай

Учудих се, че народни представители излязоха остро срещу научен работник с ``Излез! Излез!``. Излизам и казвам, че има проблем |

" Учудих се, когато във вторник и в сряда народни представители с имунитет си разрешиха да излязат много остро против един теоретичен служащ и да споделят: " Излез! Излез! ". Излизам и споделям, че има проблем и този проблем би трябвало да бъде решен по разпоредбите на Закона за развиване на университетския състав. "

С тези думи пред БНР доцент Наталия Даскалова реагира на изявления от парламентарната естрада на депутати от " ИТН " във връзка подозренията за плагиатство, осъществено от доктор Петър Илиев, който бе номиниран първо за правосъден министър, а по-късно - за вътрешен в двата проектокабинета на Има Такъв Народ. Твърди се, че в неговата книга  " Компетенцията на Народното събрание " има десетки страници с преписани текстове от дисертацията на доцент Наталия Киселова " Парламентарен надзор ". По случая към този момент са подадени .

Трудът на доцент Киселова е от края на 2007 година Книгата на сътрудника й от катедрата Конституционно-правни науки на Юридическия факултет на СУ доктор Илиев е издадена през 2015 година

, водач на парламентарната група на първата политическа мощ Има Такъв Народ.

" Искам някой с лицето си да застане и да каже, че Петър Илиев е изплагиатствал елементи от книгата си. Искам да застане някой с лицето си, спряга се името на госпожа Киселова (доц. Наталия Киселова), някой да застане директно и да каже, че е изплагиатствано от него, с цел да може да бъде наказан от господин Петър Илиев, добави ръководителят на ПГ на " ИТН " - съобщи той.

Казусът с подозрителното подобие в книгите не поражда в този момент. Сега той става обществен. Но още през 2015 година доцент Киселова беседва с сътрудника си.

" Имала съм два диалога с сътрудника тогава и нещата не се развиха по метода, по който аз сложих въпроса и след това всеки от нас пое някакъв собствен си път. Аз написах друга книга, в този момент съм издала и тази, с цел да се вижда кой с какви изявления влиза в тематиката ", сподели през днешния ден тя. На въпрос какво е отвърнал Илиев тя отговори: " Каза, да кажем, че това не е толкоз значимо ".

Доц. Киселова е изненадана от още нещо: " Аз се учудих, че се споделя, че се оферират хора, които са специалисти с високи морални качества " .

Нейната позиция е, че " всеки приказва с трудовете си ". Тя съобщи решително, че в случай че бъде поканена от Етичната комисия на СУ да показа тезата си и доказателства, ще го направи. Категорична е: " Има проблем ".

При възникването на обществения проблем в края на юли доцент Киселова мълчи. Отказва да го разяснява пред медиите, които се обръщат към нея с въпроси. Днес тя изясни за какво е постъпила по този начин:

" Изминалите 7 дни повдигат три въпроса. Първият беше политически и аз си мислех, че предходната седмица – петък, събота, неделя, вероятно понеделник – този въпрос някак си ще отшуми. Във вторник обаче бях поименно упомената и съвсем застрашена със съд – или да изляза, или да замълча вечно. Въпросът стана личен. На трето място може би беше наранена академичната нравственос. Този трети въпрос е най-важният. Един куп публицисти в сряда, а и през вчерашния ден ми звъняха: „ Как ще коментирате? “, „ Как ще се отбраните? “. Всъщност най-лесният метод за отбрана е да бъде направена инспекция от Етичната комисия. Междувременно държа да кажа, че от уеб страниците, които пуснаха някакви следствия, ми звъняха, само че аз тогава отказвах да разясня, тъй като към момента си мислех, че въпросът е политически. В момента, в който поименно започнаха да ме загатват, импровизирано приказвах с Ваши сътрудници, както, апропо, и с вас – бяхме се разбрали да беседваме по процедурата, а не с моята персона да се занимаваме, да изчакат досега, в който има сигнали и аз се срещна с тях и да изразя своята позиция. Въпросът обаче доста бързо, като лавина, набира отрицателна известност, а аз не мога да си разреша Алма матер да бъде замесвана в неприятни случки, че прикрива нещо и заради тази причина се съгласих да приказваме ". 

На непосредствено поставения въпрос в изявлението от журналистката от БНР Силвия Великова " Има ли безусловно преписани пасажи от Вашата книга? " доцент Киселова отговори с:

" Този въпрос аз съм го сложила пред членове на катедрата и, по този начин да се каже, въпросът беше замразен, вдигнат на трупчета 2015-а. Отново в този момент се повдига, само че защото към този момент е публичен, ще би трябвало въпросът да бъде размразен ".

На въпрос за плагиатство ли става дума и в действителност ли са преписани десетки страници тя дава отговор по този начин:

" Има най-различни способи, по които да се откри плагиатството. Аз няма да кажа какъв брой %, какъв брой страници, само че Ваши сътрудници от един уебсайт са чели в НАЦИД текста ми от края на 2007 година и са открили много сходства. Аз също и за тях отхвърлих коментар, тъй като би трябвало да се съпоставят книга и дисертация ".

Преподавателката чака от Етичната комисия да направи справедлива инспекция:

" Процедурата надвишава периода, в който би трябвало да се сформира държавно управление и то да бъде гласувано. Мисля, че няма да има към този момент политически детайл и мисля, че сътрудниците ще изпълнят обективно уговорката, който са поели, откакто са сезирани ".

Дали Илиев ще стане министър? Предстои да разберем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР