Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за

...
Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за
Коментари Харесай

Вълчев:Учителските заплати ще са от 125-130% от средната заплата за страната, няма да затваряме още училища

Учителските заплати ще са от 125-130% от междинната заплата за страната. Ако желаеме положително обучение, би трябвало да имаме положителни учители. Предвидени са 60 млн. лв.. Минимална заплата става 1300 лв. за учител. Това зави министърът на образованието Красимир Вълчев , като акцентира, че парите в неговия бранш в никакъв случай не са били толкоз доста. 

Относно прекосяването на образование в онлайн среда министър Вълчев съобщи, че сега решенията да се вземат на учебно или регионално равнище и задачата е да се работи локално. Следващите дни ще дадем инструкции към учебните заведения или регионалните щабове. В София обстановката като че е най-тревожна, сподели той пред Българска национална телевизия.

Няма да има централизирано решение, ще се съобразим със стойностите по места. Целта ни е най-много присъствено решение - и в Германия, Франция, Англия стремежът е последно да се затварят учебните заведения. Понякога обстановката е доста по-различна от тази, която могат да обзет всички критерии, призна просветителният министър.

Не е вероятен ефикасния учебен развой с непрекъснато носене на маски. Който желае от учениците, може да носи маска. Учителите, които влизат в разнообразни класове, би трябвало да носят маска, разясни ограниченията в учебно заведение министър Вълчев.

Днес ще се разискват ограниченията и разпоредбите за онлайн образование. Най-често ще превключват гимназиален, по-малко мечтано за прогимназиален и в краен случай - за дребните възпитаници. До 2 седмици няма да се усъвършенства обстановката. Обмисляме периодично повтаряне тъй че учителите да не са единствено в къщи дълготрайно време.

Частните езикови школи не би трябвало да бъдат от тези организации, които затварят първи. Подкрепям ги. Те надграждат това, което се случва в просветителната система и не трябва да са измежду първите затварящи. Не мога да подсигурявам, че съблюдават ограниченията, не мога да ги санкционира, в случай че не ги съблюдават, изясни просветителният министър.

Запитан за заниманията по спорт, танци, той изясни, че ще работят локално. 650 учители са инфектирани в учебно заведение. Няма задоволително заместващи учители. Има нараснал дял на учителите, подали молба за отпуск. Голяма част от учителите, подготвени да заместват, са в пенсионна възраст. Детските градини ще продължат да работят.

Нямаме желание да затваряме детските градини. Правя смяна, с цел да могат децата да отсъстват повече дни по решение на родителите, в този момент е 20 дни по решение на родителите. Детските градини и в ранна предучилищна възраст не е желателно взаимоотношение на децата с екрани - проучване демонстрира, че то вреди на тяхното развиване, стимулира се Вълчев.

На въпрос дали с онлайн образованието не се пазят най-вече учителите, той сподели, че няма безапелационни проучвания доколко учениците са преносители на ковид а. По данните, които събираме инфектираните възпитаници са 10 пъти по-малко проценти от инфектираните учители в страната.

Относно Плана за възобновяване и резистентност на България, Вълчев сподели, че 780 учебни заведения ще получат пари за модернизация на кабинетите или стенд центрове по математика и естествени науки. До 5-6 година всички учебни заведения ще бъдат санирани. Ще имаме електронно гратис наличие по всички образователни стратегии. Ще има профилиран програмен продукт на учителите да стартират да вършат такива уроци, изясни Вълчев.

Образователните системи са предоставени за действителна среда с преподавател, само че закупихме 16 000 устройства. Нямаме учители, които да не преподават поради липса на устройства.

Самият министър се включи в ефира на БНТ от дома си, където е карантиниран, поради контакт със инфектирано лице, на следващия ден ще излезе резултата от неговия ПСР тест.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР