Учителската професия е най-търсена в столицата през 2021-ва, сочи доклад

...
Учителската професия е най-търсена в столицата през 2021-ва, сочи доклад
Коментари Харесай

КРИЗА: Бармани и стругари не стигат в страната, учителите най-търсени в София

Учителската специалност е най-търсена в столицата през 2021-ва, сочи отчет на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ – София, по отношение на дейностите по подготовка на държавния план-прием в 8-и клас за 2022/2023.

В липсват бармани, сервитьори, стругари, заварчици, готови и квалифицирани фрагменти в локалните браншове на стопанската система, брокери и други експерти, обобщава данните за работната ръка у нас в. “Монитор “.

В идващите от три до пет години максимален проблем при намирането на висшисти ще има в областта на стопанската система, информатиката и компютърните науки, администрация и ръководство, информационна и компютърна техника, право, архитектура, строителство и геодезия.
свързани новини34696на 20.10.2016
Дипломата в браншове общо инженерство, туризъм и хранителни технологии няма да бъде толкоз търсена, излиза наяве още от отчета.

Най-предпочитаните от компаниите специалности за приблизително обучение след 3-5 години пък ще бъдат професионалните посоки търговия на едро и дребно, счетоводство и данъчно облагане, компютърни науки, маркетинг и реклама. В столицата минимум ще се търсят експерти с тапия за междинното обучение в областта на здравната диагностика и технологии, моторните транспортни средства, кораби и въздухоплавателни средства, терапия и рехабилитация, сигурност, излиза наяве още от отчета на Дирекция “Регионална работа по заетостта “.

При планирането на паралелките в план-прием за идната образователна година школата би трябвало да се съобразят с потребностите на бизнеса, с цел да могат да приготвят нужните фрагменти за след пет години. Работодателите, взели участие в изследването, споделят още, че идната година ще търсят най-много ИКТ експерти, инженери, водачи, медицински сестри, архитекти, лекари, софтуерни експерти.

Сред неквалифицираните фрагменти пък ще се наемат общи служащи, куриери, носачи, чиновници в преработващата и в добивната индустрия, строителството, служащи в превоза и складирането.

През последните години компаниите от област Кюстендил изпитват изострен дефицит на готови и квалифицирани фрагменти във всички браншове на стопанската система, работещи в района. Това включва готвачи, сервитьори, като паралелките са две в ПГ по туризъм в града. Сред търсените фрагменти са и тези в областта на счетоводството.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР