Учените разкриха тайната на гигантско яйце, открито в Антарктида, второто

...
Учените разкриха тайната на гигантско яйце, открито в Антарктида, второто
Коментари Харесай

Гигантското яйце от Антартида е на древно морско чудовище

Учените разкриха тайната на гигантско яйце, намерено в Антарктида, второто по величина записано в миналото по-късно на слонската птица ( Aepyornithidae ), живяла в миналото в Мадагаскар.
Яйцето, с размерите на футболна топка - 30 см., беше намерено през 2011 година на антарктическия остров Симур. Сега учените считат, че яйцето е пристигнало от морско страшилище, което е живяло преди 68 милиона години.
Най-голямото в света яйце евентуално е принадлежало на мозазавър , морско страшилище, живяло в ерата на динозаврите, съгласно откриватели от Тексаския университет, разгласили изследване в списанието Nature. Досега учените смятаха, че тези чудовища са живораждащи. Мозазаврите са обитавали плитките морета и крайбрежните им зони през късната креда. Те са предците на актуалните варани и игуани. Живеели са във водата, само че са дишали атмосферен въздух.
" В света няма такова яйце, нито по мярка, нито по конструкция ", споделя Джулия Кларк, професор в университета.
Вкаменелостта на гигантското яйце е открита на 200 метра от останките на мозазавър, дълъг към 10 метра. Открито е от чилийски учени, които изследвали тази част на Антарктида.  " Въпреки че не знаехме какво е, странната му форма и размер ни въодушеви да го вземем и изследваме ", съобщи чилийският палеонтолог Давид Рубилар. Колко извънредно са считали яйцето се вижда по името, което учените са му дали - " The Thing ", като едноименния приказен филм от 1982 година, чиято история се развива тъкмо в Антарктида.
Учените изясняват, че това яйце не наподобява на яйцата на динозавър, а по-скоро на яйцата на змиите и гущерите. Заради това, както и поради планове наоколо скелет, те в този момент считат, че то е на мозазавър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР