Учени в Индия откриват вкаменени останки на древна змия на

...
Учени в Индия откриват вкаменени останки на древна змия на
Коментари Харесай

Откриха вкаменелости на най-голямата змия, живяла някога на планетата

Учени в Индия откриват вкаменени остатъци на антична змия на 47 милиона години, която може да е най-голямата известна змия, живяла в миналото. Огромното влечуго може да е било дълго 15 м, надминавайки предходния рекордьор Titanoboa с към 2 м, написа National Geographic.

Наскоро разпознатият тип е наименуван Васуки (Vasuki Indicus) на името на митичния цар змия в индуизма, който постоянно се изобразява завит към врата на господ Шива.

Общо 27-те фосилизирани прешлена на змията са открити в лигнитната мина Panandhro в щата Гуджарат. Вкаменелостите датират от преди към 47 милиона години, по време на еоцена (преди 56 милиона до 33,9 милиона години). Авторите считат, че вкаменелостите са на изцяло развъртян възрастен субект.

Въз основа на ширината на прешлените екипът пресмята, че V. indicus може да е бил дълъг сред 11 и 15 м, само че означават, че е допустимо да има неточност в тяхната оценка. Констатациите им са публикувани в Scientific Reports.

Изследователите употребяват два метода, с цел да дефинират вероятни диапазони за дължината на тялото на V. indicus. И двата се основават на данни за актуалните змии, тъй че да се дефинира връзката сред ширината на прешлените и дължината на тялото, само че се разграничават в наборите от данни, които употребяват.

При единия способ са употребявани данни за актуалните змии от семейство Boidae, включващо най-големите модерни типове змии, като боа и питони. Другият способ употребява данни за всички типове модерни змии.

" Васуки принадлежи към изчезнало семейство змии, далечно свързани с питоните и анакондите. Затова, когато употребявате модерни змии, с цел да определите дължината на тялото, може да има известна неустановеност “, споделя за Live Science съавторът на изследването Дебаджит Дата, постдокторант в Технологичния институт в Рурки.

Но в случай че изчисленията на учените са правилни, значи V. indicus е по-голям от Titanoboa cerrejonensis - най-голямата змия, откривана преди този момент. Titanoboa е живял преди към 60 милиона години и е открит през 2002 година в Североизточна Колумбия.

V. indicus принадлежи към група змии, известни като Madtsoiidae, които се появяват за първи път през късната креда (преди 100,5 милиона до 66 милиона години) в Южна Америка, Африка, Индия, Австралия и Южна Европа.

Разглеждайки местата, където ребрата са били прикрепили към прешлените, откривателите считат, че V. indicus е имал необятно, цилиндрично тяло и е живял най-вече на сушата.

Поради огромния си размер, откривателите споделят, че змията евентуално е била див звяр от засада, който е убивал плячката си като се е увивал към нея до задушаване, сходно на актуалните анаконди.

Учените откриват, че V. indicus е процъфтявал в топъл климат със междинни температури към 28°C - доста по-топъл от днешния.

" Все още има доста неща, които не знаем за Васуки, в това число във връзка с неговите мускули и по какъв начин ги е употребявал или какво е ял “, споделя Дата.

Сунил Баджпай, съавтор на проучването и палеонтолог в Технологичния институт в Рурки, споделя, че екипът се надява вкаменелостите да бъдат оценени за наличие на въглерод и О2, което може да разкрие повече за диетата на змията.

Новооткритата змия беше доста по-дълга от всяка жива змия, в това число тази зелена анаконда.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР