Учени твърдят, че вероятно са направили най-големия пробив в лечението

...
Учени твърдят, че вероятно са направили най-големия пробив в лечението
Коментари Харесай

Учени съобщиха за пробив в лечението на рака на шийката на матката

Учени настояват, че евентуално са създали най-големия пробив в лекуването на рака на маточната шийка от 20 години насам. Успехът е реализиран с курс от съществуващи евтини медикаменти преди нормалното лекуване с лъчетерапия при страдащите от болестта.

Организацията Cancer Research UK, която финансира плана, назова резултатите „ забележителни “.

В проучването 250 дами с рак на маточната шийка са получили новото лечение - натоварен шестседмичен курс на химиотерапия с карбоплатин и паклитаксел, последван от „ нормалното “ лекуване с лъчетерапия и седмична цисплатина и брахитерапия, известно като химиотерапия, написа Би Би Си.

Други 250 дами получават единствено нормалната химиотерапия.

Пет години по-късно 80% от пациентите, които са били подложени на новото лекуване, са живи, а при 73% от тях ракът не се е върнал или популяризирал.

За съпоставяне, в групата на „ нормалното “ лекуване 72% са били живи, а 64% не са следили връщане на рака или разпространяване.

„ Нашето изследване демонстрира, че този къс курс на спомагателна химиотерапия, проведен непосредствено преди общоприетата лъчетерапия, може да намали риска от връщане на рака или гибел с 35% “, декларира доктор Мери Маккормак, водещ откривател на изследването.

Всяка година ракът на маточната шийка засяга хиляди жени в Обединеното кралство, доста от които в ранните си 30 години. Въпреки подобренията в лъчетерапията, ракът се връща в до една трета от случаите, което значи, че са нужни нови подходи.

„ Все повече доказателства демонстрират смисъла на спомагателните кръгове химиотерапия преди други лекувания като интервенция и лъчетерапия при няколко други типове рак. Това освен може да понижи вероятността ракът да се върне, само че и да се приложи бързо, като се употребяват медикаменти, които към този момент са налични в международен мащаб “, споделя доктор Иън Фулкес от Cancer Research UK.

„ Това е най-голямото усъвършенстване на резултатите освен това заболяване от повече от 20 години насам “, допълват от огранизацията, финансираща изследването. Оттам се надяват, че скоро и клиниките ще стартират да ползват това лекуване за пациентите си.

Тъй като двете медикаменти за химиотерапия са евтини, налични и към този момент са утвърдени за приложимост при пациенти, съгласно специалистите те могат да се трансфорат в нов стандарт на лекуване относително бързо.

Те обаче предизвестяват, че не всяка жена с рак на маточната шийка може да получи същите удобни резултати от лекуването. Много от дамите в изследването са имали рак, който към момента не е почнал да се популяризира на други места в тялото.

Не е ясно до каква степен лечението би била ефикасна при дами с по-напреднало заболяване. Също по този начин е значимо да се означи, че медикаментите могат да провокират и нежелани странични резултати, в това число болест или гадене и косопад.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР