Учени, студенти, представители на академичната общност, мениджъри на агро-бизнес организации,

...
Учени, студенти, представители на академичната общност, мениджъри на агро-бизнес организации,
Коментари Харесай

Иновации в оранжерийно производство представиха в Пловдив

Учени, студенти, представители на академичната общественост, мениджъри на агро-бизнес организации, индустриални и институционални партньорски организации, както и производители на малини и ягодоплодни от разнообразни райони на България посетиха Център по растителна систематична биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. Събитието се провежда от ЦРСББ, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я)  и АгроХъб.БГ.

Председателят на БАМ-Я Божидар Петков и доктор Мария Бенина, откривател в ЦРСББ, показаха пробните оранжерии в демо точка “Наука ” на АгроХъб.БГ в ЦРСББ. В момента там се организира теоретичен опит с разнообразни сортове ягоди и малини, които се третират с биостимуланти, препарати за растителна отбрана и торове, които са напълно на органична основа. Освен биологичната растителна отбрана, бяха показани и новаторски способи за оранжерийно развъждане на малини и ягоди.

“Производството на малини и ягоди в България към този момент се случва на международно равнище, като се интегрират новаторски решения ориентирани към биологично развъждане, целящи в това време и високо качество на продукцията. Предизвикателствата пред всички производители са свързани най-много с климатичните промени и абиотичния стрес, по тази причина оранжерийното произвеждане има своите неоспорими преимущества. Оранжериите на ЦРСББ са високотехнологични и оборудвани с последно потомство технологии за точно напояване и наторяване, осветяване и климатичен надзор. Благодарни сме за това съдействие с ЦРСББ, защото точно тук, приложният опит на промишлеността намира своята научна аргументация – синергия, без която е немислимо да се стремим към стопански напредък ”, посочи ръководителят на БАМ-Я Божидар Петков.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР