Учени са направили най-голямото си откритие за последните 20 години,

...
Учени са направили най-голямото си откритие за последните 20 години,
Коментари Харесай

Учени са постигнали най-големия напредък в лечението на рака на маточната шийка от 20 години насам

Учени са създали най-голямото си изобретение за последните 20 години, в опитите си да намерят лек за рак на маточната шийка, оповестява Би Би Си. Те са употребявали курс от съществуващи евтини медикаменти преди нормалното лъчетерапевтично лекуване.

Резултатите от здравното изследване, разкрити на здравната конференция на ESMO, демонстрират, че методът понижава смъртоносният риск от заболяването при дамите с 35%.

От Cancer Research UK, най-голямата самостоятелна организация за проучване на рака в света, която е спонсорирала следствието, нарекоха резултатите “забележителни ”. Надяват се, че скоро и клиниките ще стартират да вършат същото и с пациентите си.

Ракът на маточната шийка афектира хиляди дами на година в Обединеното кралство, доста от които са при започване на 30-те си години, отбелязва английската медия. Въпреки напредъците в лъчетерапевтични грижи ракът се завръща в до една трета от случаите, което значи, че нови подходи са доста нужни.

Д-р Иън Фалкс от Cancer Research UK споделя: “Времето е всичко, когато лекувате рак ”.

“Все повече доказателства демонстрират цената на спомагателните кръгове химиотерапия преди други лекувания като хирургия и лъчетерапия при няколко други типове рак. Не единствено че може да понижи възможностите ракът да се повтори, само че може да бъде доставен бързо благодарение на медикаменти, които към този момент са разполагаем в целия свят ”, акцентира той.

„ Ние сме разчувствани от подобренията, до които това изследване може да докара в лекуването на рак на маточната шийка и се надяваме, че късите курсове на индукционна химиотерапия ще бъдат бързо признати в клиниките “, акцентира още ученият.

В изследването 250 дами с рак на маточната шийката са получили новото лекуване - натоварен шестседмичен курс на химиотерапия с карбоплатин и паклитаксел, последван от " нормалното " лекуване на лъчетерапия, плюс седмична цисплатин и брахитерапия, известна като химиотерапия. Други 250 дами - контролната група - са получили единствено нормалната химиотерапия.

Пет години по-късно 80% от тези, които са получили новото лекуване, са живи, а 73% не са забелязали връщане или разпространяване на рака. За съпоставяне, в групата на " нормалното " лекуване, 72% са били живи, а 64% не са виждали връщане или разпространяване на рака.

Д-р Мери Маккормак, водещ откривател на изследването от UCL Cancer Institute и UCLH, сподели: „ Нашето изследване демонстрира, че този къс курс на спомагателна химиотерапия, прибавен директно преди общоприетата CRT, може да понижи риска от връщане на рака или гибел с 35%. Това е най-голямото усъвършенстване в резултата освен това заболяване от над 20 години ". Тя сподели още пред Би Би Си: „ Важното тук е, че в случай че пациентите са живи и здрави без ракът да се повтори след пет години, тогава е доста евентуално те да бъдат излекувани, тъй че това прави всичко доста вълнуващо. “

Тъй като двете медикаменти за химиотерапия са евтини, налични и към този момент утвърдени за приложимост при пациенти, специалистите споделят, че те могат да се трансфорат релативно бързо в нов стандарт на лекуване. Те обаче предизвестяват, че не всяка жена с рак на маточната шийка може да получи същите положителни резултати от лекуването. Много от дамите в изследването са имали рак, който към момента не е почнал да се популяризира другаде из тялото. Не е ясно какъв брой добре ще работи лечението при дами с по-напреднало заболяване. Лекарствата могат също по този начин да причинят нежелани странични резултати, в това число изнемощялост или гадене и загуба на коса.

Превод: Стажант-редактор Марина Банев
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР