Учени са били вдъхновени от европейския гол охлюв и са

...
Учени са били вдъхновени от европейския гол охлюв и са
Коментари Харесай

Гол охлюв прави перфектното медицинско лепило

Учени са били въодушевени от европейския гол охлюв и са основали нов вид лепило, което прави забележителна работа при залепването на човешки тъкани, даже и когато са покрити с течности. Последният факт е от в действителност съществено значение в хирургията, където течността постоянно пречи на положителното залепване на тъканите.

Но лепилото има и други доста потребни свойства. То е гъвкаво и задоволително мощно, с цел да бъде обещаващ претендент при поправката и лекуването на комплицирани елементи от човешкото тяло, като да вземем за пример човешкото сърце.

Повечето лепила, които се употребяват, с цел да залепват елементи от тялото, имат някакви дефекти. Някои от тях са евентуално токсични в по-големи дози, не са задоволително гъвкави или просто не могат да прилепват дружно мокри и влажни тъкани.

Учените са анализирали мукуса на arion subfucus, с цел да видят какъв механизъм го прави толкоз добре прилепнал. Тайната зад сполучливото прилепване на мукуса е била в позитивно заредените протеини, които са функционирали в негативно заредена матрица. 

Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР