Учени разшифроваха овъглен пергамент, открит през 1970 година. Древният ръкопис

...
Учени разшифроваха овъглен пергамент, открит през 1970 година. Древният ръкопис
Коментари Харесай

Разшифроваха неизвестен доскоро ръкопис от Стария завет

Учени разшифроваха овъглен пергамент, открит през 1970 година. Древният ръкопис е бил открит измежду останките на синагога и е една от най-енигматичните елементи на Стария завет.

Овъгленият свитък е единствено 7 сантиметра и е бил открит при археологически разкопки е националният парк Ейн Геди на брега на Мъртво море.

След подробни проучвания учените са открили, че ръкописът съдържа 7 стиха от Левит и е писан през VI век. Експертите от университета в Кентъки споделят, че текстът на пергаментът е отдаден на религиозната страна от живота на израелския народ.

Върху свитъка са разказани някои от религиозните обреди, които се спазвали от първите християни.

Находката е разшифрована с микро компютърно-томографски скенер, извличащ 3D изображение. Само с този способ учените са съумели да разчетат текст, без да нарушат типа на античния ръкопис.

Най-съвременните технологии ни разрешиха да разгърнем и прочетем свитъка с фрагменти от Библията, записани преди към 1500 години – споделя Пнина Шор от Израелското ръководство на древностите.

Свитъкът е едно от най-значимите древен открития, поради което учените незабавно желали да схванат наличието му. Технологиите обаче не са били дотолкоз развити и всяко едно изследване е щяло да нарани или унищожи планове фрагмент.

Овъгленият свитък бил открит в ковчег в огромна синагога с изящни мозайки. Светилището е било запалено по време на нашествието на бедуините. Освен свитъка при разкопките на синагогата в Ейн Геди били открити бронзов свещник и касичка за дарения.

Пнина Шор, която е взела участие в археологическата експедиция през 1970 година, твърди, че ръкописът добавя информацията от откритите свитъци - Кодекса на Апело, които се датират към X век.

Пергаментът е изложен в Храма на книгата на Израелския музей в Йерусалим дружно с други ръкописи. Там с изключение на Кодексът на Апело могат да се видят и Кумранските свитъци, които същи са били открити в Мъртво море.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР