Учени от Южна Флорида използват биоразградими сламки, за да изградят

...
Учени от Южна Флорида използват биоразградими сламки, за да изградят
Коментари Харесай

Учени използват биоразградими сламки, за да спасят лабораторно отгледани корали

Учени от Южна Флорида употребяват биоразградими сламки, с цел да изградят кафези, които да попречат на лабораторно отгледани корали да се трансфорат в храна за рибите, оповестява Българска телеграфна агенция. Защитата от хищници е значима за възобновяване на така наречен подводна гора.

Експерти от целия свят работят от години за предотвратяването на уврежданията на коралите. През лятото на 2023 година група природозащитници от Южна Флорида се опита да избави коралите от покачващите се температури в океана. Освен за осъществяването на тази задача, те започнаха развъждането на корали в лаборатория и следващо пренасяне на организмите във водата.

Опазването на подводната екосистема, която съставлява 25 % от всички морски типове, не е елементарно. Още по-голямо предизвикателство е да се обезпечи отбрана на отгледаните в лаборатория и преместени в океана корали от рибите. 

Морският откривател Кайл Пайсано споделя, че казусът се състои в това, че хищници като рибата папагал хапят и унищожават трансплантираните в океана корали, оставяйки живи едвам 40 %. Проектите плануват хиляди корали да бъдат отгледани през идната година и десетки хиляди - през идващото десетилетие. Загубите поради хищниците се правят оценка на повече от 100 щатски $ на всеки корал, отбелязва АП. 

Пайсано и неговият сътрудник Кърк Дотсън са развили концепцията за " Коралов форт " - дребна биоразградима клетка от сламки, в границите на която оживелите трансплантирани корали доближават над 90 %. 

Рибата папагал губи интерес към коралите, когато те съзреят задоволително. 

В предишното за отбрана на младите корали са употребявани стоманени и ПВЦ бариери, само че артикули от сходни материали изискват почистване и следващо пренасяне. Биоразградимите сламки отстраняват нуждата от унищожаване. Те са от полихидрокси-алканоат - биополимер, който се създава в природата от ферментация на липиди. След като се разтвори в океана, този полимер оставя единствено вода и въглероден диоксид. 

Рич Карп, експерт по коралите от университета в Маями, сподели, че потреблението на клетка и от биоразградими клечки понижава на половина напъните по опазването на лабораторно отгледаните организми. 

Според специалистите кораловите рифове са значима част от екосистемата на океана. Те заемат по-малко от един % от територията му, само че обезпечават храна и отбрана на към 25 % от морските жители. Кораловите рифове защищават и хората, защитавайки техните домове по крайбрежието от високи талази, породени от ураганни ветрове. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР