Учени от Медицинското училище в Харвард смятат, че са по-близо

...
Учени от Медицинското училище в Харвард смятат, че са по-близо
Коментари Харесай

Еликсир на вечна младост? Учени твърдят, че са обърнали стареенето

Учени от Медицинското учебно заведение в Харвард считат, че са по-близо до основаването на „ хапчета срещу стареене “, които ще оказват помощ на хората да станат още веднъж млади. Авторите на проучването оповестяват, че са разкрили 6 химически коктейла, които обръщат процеса на стареене в клетките на човешката и миша кожа. В същото време те се подмладяват с няколко години.

Дейвид Синклер от Медицинското учебно заведение в Харвард, един от създателите на ново проучване, публикувано в списание Aging, счита откритието на учените за същински пробив и значима стъпка към подмладяването на цялото човешко тяло, пише Daily Mail. Според учения тестванията върху хора могат да стартират през идната година. Други учени обаче споделиха, че проучването е значително авансово.

Новото изследване се основава на съществуващи проучвания на гени, които предотвратяват стареенето на клетките и могат да ги трансфорат в по-млади. Учените са тествали милиони комбинации от молекули, които могат да извърнат стареенето и да подмладят човешките кафези. В резултат на това бяха открити 6 химически коктейла, които възвръщат стареещите кафези до тяхното по-младо положение за по-малко от седмица.
 кафези Учени от Харвард са разкрили коктейл от химикали, които могат да извърнат стареенето Снимка: Daily Mail
Според Синклер резултатът от химическите коктейли е тестван върху клетките на мишки и хора и резултатите демонстрират закъснение на стареенето. Учените считат, че новото им изобретение може да се употребява за основаване на принадлежности за подмладяване на тялото. Също по този начин тези средства могат да оказват помощ при лекуването на разнообразни болести, свързани с възрастта, споделят учените.

Не всички биолози обаче са съгласни с констатациите на новото проучване. Те споделят, че учените би трябвало да покажат, че забавянето на стареенето на клетките води до понижаване на обвързваните с възрастта здравословни проблеми при мишки. Биогеронтологът Мат Каберлайн казва, че това изследване е към момента авансово.

„ Тези химически коктейли може да имат потребни лечебни свойства. Но в новото проучване няма директни доказателства за това “, споделя Каберлайн.

Самият Синклер през последните години постоянно става обект на разнообразни изявления в медиите поради желанието си за безконечна младост. Твърди, че се е подмладил с 10 години. През 2020 година Синклер разгласява изследване, в което в детайли разказва по какъв начин той и неговият екип връщат стареещите миши кафези към по-ранни версии на себе си.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР