Учени от Берлин откриха, че малка прозрачна рибка издава звук,

...
Учени от Берлин откриха, че малка прозрачна рибка издава звук,
Коментари Харесай

Шумна, колкото булдозер: Малка прозрачна рибка изуми учените

Учени от Берлин откриха, че дребна транспарантна рибка издава тон, мощен колкото чук . Те са били подтикнати да създадат изследване, откакто са чули мистериозни шумове, идващи от аквариумите с рибки в лабораторията им .

Те открили, че от рибката Danionella cerebrum се чува мощен темп от орган, наименуван плавателен мехур. Във водите наоколо до рибата той издава 140 децибела, което е толкоз мощно, колкото изстрел от револвер.

Изследователите считат, че 12-милиметровият тип е най-шумната риба за своя размер, откривана до момента. Те считат, че барабаненето може да е форма на обществена връзка.

new fish just dropped:

DANIONELLA CEREBRUM
— new fish just dropped (@newlynamedfish)
В множеството естествени царства колкото по-голямо е животното, толкоз по-силен е шумът. Под водата нещата стоят по различен метод - там дребният морски тип е един от най-шумните, откривани до момента.

Учените знаят, че други същества, като да вземем за пример уместно наречената пистолетна скарида, могат да основават доста мощни звуци, до момента в който ловуват други типове - до към 200 децибела.

Danionella е ценена от науката, защото прозрачността ѝ значи, че може да се види нейният мозък в деяние и това разрешава на откривателите да учат от близко държанието ѝ.

How can the tiny glassfish cerebrum, just over 1 cm long, produce high-amplitude communication sounds exceeding 140 dB? We found that it uses a fascinating drumming mechanism involving acceleration at over 2000 g:
1/10x slo-mo video has sound
— Benjamin Judkewitz (@benjulab)
Но до момента в който работят с тези риби в лабораторията си в Германия, учените виждат нещо необичайно.

" Хората просто минаваха около аквариумите и чуваха тези звуци и се чудеха от кое място идват. Оказа се, че те идват от самите риби. И това е неизмеримо, тъй като те са толкоз дребни и толкоз шумни " , споделя Верити Кук, водещ създател на проучването и докторант в университета " Шарите " в Берлин.

С помощта на редица микрофони и видеокамери изследователският екип скоро съумява да откри какъв брой тъкмо са мощни.

:

Danionella cerebrum.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР